КАЛЕЙДОСКОП

Фотографска изложба „Корен“ във Варна

27 септември 2022

 

 

Фотографска изложба „Корен“, документираща живота на бесарабските българи открита във Варна

 

Фотографската изложба „Корен“ на Михаела Аройо, която включва подбрани кадри от неин изследователски фотографски проект, бе отрита на централната жп гара във Варна. Изложбата е част от  събитието „Коловоз 2 – изкуство в градска среда“.

Инициативата насочва към преживявания, свързани с пътуването, преселването, завръщането у дома. Пристигащи и заминаващи пътници заедно с местната публика имаха възможността да видят фотографската изложба, както и танцово представление, пресъздаващо преживяванията на бежанците, а също и литературна инсталация с пърформанс. Организатори на събитието са арт-кадетите на „Аморфа – академия за създатели на културен живот”.

Проектът „Корен“ документира живота на бесарабските българи, които преди два века напускат родните земи и се отправят като преселници към територии в днешни Молдова и Украйна. Авторката  работи по представените фотографии от 2019 г.

Снимките са резултат от проследяването на ярки личности от Бесарабия, които допринасят за съхраняването на българската идентичност, както и характерни пейзажи, запечатани по време на пътуванията ми  из бесарабската степ“ – сподели тя.

Представени са сюжети с родолюбеца и пазител на българския фолклор и бит Александър Полибза от с. Кубей, Болградски район, жени от българското село Голица по време на литургия в храма „Св. Димитър“ и др.

https://glaspress.rs/%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%84%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b1%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%bd-%d0%b4%d0%be%d0%ba%d1%83%d0%bc%d0%b5/