КАЛЕЙДОСКОП

Цветя пред Мемориала на българските опълченци в Болгрод

20 ноември 2023

 

С полагане на цветя пред мемориала на българските опълченци в Болград отбелязаха Деня на бесарабските българи

 

С полагане на цветя пред мемориала на българските опълченци в Болград отбелязаха Деня на бесарабските българи. Това съобщиха за БТА от Областния център за българска култура в град Болград, инициатори и организатори на събитието. В инициатива се включиха представители от Центъра за култура и отдих към Болградски градски съвет и Болградска гимназия „Г. С. Раковски”.

Всяка година организираме събития, посветени на Деня на бесарабските българи. През тази година, във връзка с войната в страната, бе взето решение да отбележим датата само с полагане на цветя пред мемориала на българските опълченци”, каза за БТА Лилия Кара, художествен ръководител на Българския център.

Настоятелят на Свято-Николаевския събор в Болград протойерей Сергий Тодоров разказа за ролята на самия празник в живота на бесарабските българи, както и за приноса им в развитието на Бесарабия, за тяхното трудолюбие.

В полагането на цветята взеха участие ръководството на град Болград и района, представители на местното самоуправление и обществеността.

С българската песен „Я кажи ми, облаче ле бяло” поздрави събралите се ученичката от Болградската гимназия „Г. С. Раковски” Валентина Белиогло. А възпитаникът на гимназията Руслан Иоргов рецитира стихотворението „На Шипка” на бесарабския български поет Михаил Бъчваров-Бондар. От Центъра за култура и отдих прозвуча украинска песен в изпълнението на Татяна Жужукова.

Светлана Драгнева

 

https://glaspress.rs/%d1%81-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d1%86%d0%b2%d0%b5%d1%82%d1%8f-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4-%d0%bc%d0%b5%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%b0%d0%bb%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1/