ПОСТИЖЕНИЯ

Изтъкнатият пианист Людмил Ангелов и „Пиано екстраваганца фест“

15 ноември 2023

 


Отстрани за него ще кажат: „Влага енергия и смисъл във всичко, което прави“. Световно известният пианист прави много. Изявява се в най-различни направления.

 

Иде ли есен почитателите на музикалната класика тук са наясно – предстои ново издание на „Пиано екстраваганца фест“. Артистичен директор на този престижен фестивал е пианистът Людмил Ангелов.

 

Фестивалът е част от културните събития на Столична община. Организира се и с подкрепата на Фондация „Америка за България“.

 

Фестивалът на Фондация „Пиано екстраваганца“ представя изтъкнати пианисти. Обръща внимание и на произведения на по-малко известни.

 

Людмил Ангелов не крие, че фестивалът реализира едно негово хоби: дълги години той се занимава с разучаване на непознати партитури за пиано.

 

В медии относно таланта и обърнато към Людмил Ангелов ще прозвучи: „Той е дарен свише с мощен талант. И е подчинен и отговорен към този божи дар“.

 

Пианистът знае за себе си, че талантът изисква да го уважаваш, да му се подчиняваш, да му се отдадеш и да му се молиш да не те изостави. Звучи много мощно, обърнато към концертите му, особено когато свири произведения на композиторите Шопен или Рахманинов.

 

Министерството на културата на Република Полша е удостоила музиканта с медал Glorisa Artis за заслуги в популяризирането на полската музика по света.

 

И ако става дума и сега за концертите, то е за да подчертаем какво прави.

 

Себераздаването на музиканта е впечатляващо: концерти, майсторски класове, изпълнителен директор на клавирен фестивал.

 

В рамките на фестивала клавирни концерти са изнасяли в София големи пианисти - и Евгени Божанов, и Марио Станчев.

 

Фестивалът е музикална сцена за концерти на именити български пианисти, които се реализират по концертните сцени по света.

 

Грозно е да кажем за музикантите...реализират се извън Родината. Смислено е да подчертаем и един, и втори път, всеки път, когато те са на родна сцена.

 

При това е от значение какво представят. Някои от концертите им са специално подбрани произведения за музикалната публика тук.

 

И това е връзката с духовността в дните ни. Духовността е всепроникваща, навлизаща в битието, обезсмисляща дрязги, отстраняваща дребнавост.

 

Класическата музика ни изтласква от дребнотемието към мисли за възвишеното и за да ни насочи към изконни ценности.

 

Ще попитат в един момент Ангелов: „Свързването ви с фестивала не ви ли разпилява?“ Той ще отговори: „Гледам да понамаля своите лични изяви за сметка на преподаването. Почетен професор съм в Нов български университет“.

 

Изяснява:„Аз съм се учил тук, в тази държава. Сега е мой ред да помогна на младите талантливи хора“.

 

Остава верен на себе си. В търсенето на смисъла. „Докато си млад е естествено да искаш да се изявиш, да си на върха, да постигаш максималната си реализиция“, разсъждава пианистът.

 

А завършва разсъждението си така:„В един момент обаче творецът трябва да спре да бъде егоист и да дава“.

 

"Според мен, България не е загубила от потенциала си и аз сега, работейки с тези млади хора мога да "се подпиша с двете си ръце", ще каже Людмил Ангелов.

Димитър Карарусинов

 

Пиано Екстраваганца 2023 

 

В СОФИЙСКА ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ

18 октомври, 19.30 ч.: Откриване на фестивала: Камерен концерт на Масимо Мерчели, флейта и Людмил Ангелов, пиано. В програмата: Й. С. Бах, М. Наймън, Кш. Пендерецки, Г. Доницети, Дж. Верди / П.-А. Женен, Фр. Пуленк.

25 октомври, 19.30 ч.: Клавирен рецитал на Георги Василев. В програмата: Фр. Шопен, Л. Годовски, К. Курпински, К. Микули, А. Тансман, К. Сероцки.

28 октомври, 19.30 ч.: Клавирен рецитал на Николас Джакомели. В програмата: Р. Шуман, Н. Метнер.

3 ноември, 19.30 ч.: Клавирен рецитал на Павел Кашпар. В програмата: В. Новак, Л. Яначек, Б. Сметана, Л. ван Бетовен.

9 ноември, 19.30 ч.: Клавирен рецитал на Вадим Холоденко. В програмата: Г. Фр. Хендел, Й. Хайдн, Л. ван Бетовен, Т. Адес, Ф. Лист.

 
В НМА „ПРОФ. ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ“

25 ноември, 19.30 ч.: Клавирен рецитал на Епифанио Комис. В програмата: М. Клементи, Фр. Шопен, Ф. Лист.