КАЛЕЙДОСКОП

Още 18 българи се прибраха от Газа

15 ноември 2023

 

Още 18 български граждани и техни близки, евакуирани от Газа, кацнаха днес на летище София. Те бяха изведени през Египет и пристигнаха у нас с полет през Рим.

И днес летище София беше място на емоционални срещи между хората, изведени от Газа и техните близки в България. Видяхме хора, които не знаят дали да се радват, че те и децата им са в безопасност тук, защото в Газа са други скъпи за тях хора.

Част от изведените от Газа опитват да напуснат района още от началото на ескалацията на конфликта, но до момента без успех. Описват случващото се там като екшън филм и се молят финалът му да е близо.

Оставили дом, роднини и ценни спомени. Бягат далеч от войната и се гмуркат в неизвестното. И в прегръдките на близките в България, които всяка вечер са заспивали с молитви и надежда да са заедно.

"Чувствам се сякаш съм в екшън филм. Ние опитахме да напуснем къщата, но три пъти се променяхме решението си, защото бяхме заплашени от убийство. Бомбардираше се навсякъде. Няма безопасно място. Всички бяхме в една къща и оставихме някои роднини там, за което сме много тъжни. Имаме герои - българското посолство не ни остави", сподели Сахал.

"Думата трудно нищо не е. Сестрите ми, братя ми, братовчеди, цяла рода сме си оставили зад гърба. Това е най-голямата болка, че сме оставили там на място, където само един Господ знае дали ще излязат живи", каза Махмуд Сюлейман.

Неописуемият ужас на бомбите е зад гърба им, но спомените още са живи и разплакват.

"В Газа страдахме за всичко - няма вода, няма електричество, газ. Бомбардираха навсякъде. Домът ми е разрушен. Ужасно е. Ние седяхме и чакахме смъртта всеки път. Всяка секунда. Сега се чувствам добре, благодаря на България", заяви Ясмин.

Жена, която близо месец гледа със страх новините от Газа, най-сетне прегърна внуците си.

"Да плача или да се радвам не мога да ви кажа. Ще се радвам, че са дошли моите внуци, снаха, имам други хора, които са там - войната. Стига тая лудата война! Стига!", сподели д-р Иншерах Ал Шафри.

На летището в София вчера пристигна първото семейство, в което мъжът е с българско гражданство. Той, бременната му съпруга и 4-годишното им дете вече са със своите близки. Очаква се поетапно да пристигнат и другите хора с българско гражданство, изведени от Газа.

 

https://bntnews.bg/news/oshte-18-balgari-se-pribraha-ot-gaza-1254555news.html