ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Българка дизайнер с успехи при реализацията си в Австрия

09 ноември 2023

 


Анелия Пешев облича австрийски знаменитости, преди да получи заслужено отличие

 

Български дизайнери с успех се изявяват на европейски модни форуми. Творят с размах. Работят с отдаденост.

 

Дизайнерите създават колекции. Предложеното от тях привлича вниманието на публиката. По-същественото е, че колекциите са оценени от специалисти.

 

Оригиналност, необичаен материал, бликваща екстравагантност - са все знаци, които отличават колекциите.

 

По време на „Виена фешън найт“ обявяват нейната колекция не за силна и стилна, а за... най-добрата. Признанието е за... дизайнерката Анелия Пешев.

 

Има и един интересен момент в развитието и. Преди да стане дизайнер, тя (вече) е била на модния подиум. Като модел, топ модел...в Австрия.  

 

Дефилирала е (много млада) на модния подуим...Участвала е в ревюта на Джорджо Армани и Валентино.

 

Красила е модните сцени на Ню Йорк, Париж, Милано, Виена, ни припомнят родни медии. Анелия е била модел на агенциите Ellite и Next.

 

Стартът и в модния бизнес е и забавен, и необичаен, и впечатляващ.

 

През 2008 тя създава своя първи дизайнерски проект - рокли, изработени от вестници. Колекцията е предствавена по време на модните награди във Виена.

 

В медии ще посочат още – успехът на колекцията е безспорен. Хартиените тоалети са с безупречна кройка. Изпипани са до последния детайл.

 

В бранша тя навлиза като асистент-дизайнер на дизайнера Атил Кутуглу.

 

Тя обаче има различни планове за себе си. Не желае да стои в сянката на известен дизайнер. Иска самостоятелно развитие в професията.

 

Нейната колекция „Longing for Orpheus“ или „Блян по Орфей“ се разглежда като иновация в света на модата. Вдъхновена е от древните тракийци.

 

В екипа си Анелия ще сътрудничи с креативния консултант Ива Шатц. Запознали се по време на Седмицата на модата в Ню Йорк.

 

През 2011 дизайнерката представя за първи път в България колекцията си Ver Sacrum, получила признание от модни критици на водещи модни издания в Австрия, в бляскаво модно дефиле на Виенския бал.

 

Медии тук маркират нивото на успехите и. „Превърнала се в сензация на Седмицата на модата във Виена, колекцията и е представена и в Ню Йорк и Лувъра в Париж“, отбелязват издания.

 

Заминала е за Ню Йорк много млада. Нейна цел в този момент е била да се реализира като асистентка на моден дизайнер. 8 години тя работи за New York Fashion Week.

 

Кариерата на дизайнер в този момент по израза и не е била „нейна мечта“. „Нито за миг не съм си представяла, че един ден аз ще бъда дизайнер“, изповядва Анелия.

 

От творческите и постижения разбираме, че нейни модели са били представени заедно с колекция от бижута по време на Кинофестивала в Кан.

 

Получила покана от бижутерския гигант Бошик да направи колекция с тоалети за бижутата. Моделите са представени по време на Седмицата на модата в Ню Йорк.

 

Родената в София живее в Австрия. Там е завършила гимназия. И пак там се е обучавала в Икономическия университет.

 

„В Австрия живея от дете благодарение на моите родители. Баща ми бе поканен да бъде мениджър на фирма тук“, съобщава в интервю Анелия.

 

Димитър Карарусинов