КАЛЕЙДОСКОП

Българо-украински филм на фестивал в Одеса

05 септември 2023

 

Българо-украинският филм „Краят на реката“ ще бъде показан в рамките на Одеския международен кинофестивал

 

Снимки: фейсбук страница на Одеския международен кинофестивал

 

Българо-украинският филм „Краят на реката“ ще бъде показан в Одеса в рамките на 14-ия одески международен кинофестивал. Филмът е копродукция на Българския национален филмов център, Държавната агенция на Украйна по въпросите на киното (Държкино), както и на Одеската киностудия и на българската продуцентска фирма „Маджик Маунт“.

„Радвам се, че в рамките на Одеския международен кинофестивал ще бъде прожектиран българо-украинският филм „Краят на реката“. Въпреки трудните времена, въпреки постоянните ракетни атаки на град Одеса,  надявам се, че ще се срещна с много наши сънародници – българи, колеги и приятели. Филмът емоционално е близък както за българския, така и за украинския зрител“, сподели пред БТА режисьорът на лентата Васил Барков.

По сюжета поредица от събития отвежда българина Фори в делтата на Дунав. В украинския град Вилково, поради случайни трагични обстоятелства, Фори се озовава в ареста. Но в този град, населен с липованци, героят среща истинската любов, а красотата и духовната атмосфера на „украинската Венеция“ му дават усещането, че това е мястото, което е търсил цял живот.

„Краят на реката“ ще бъде показан в одеското кино MULTIPLEX в Gagarinn Plaza на 16 август. Продуценти са Анна Дочева, Андрей Осипов и Васил Барков.

Международната кино проява започна в Одеса на 12 август и ще продължи до 19 август със специална програма на фестивала „Направено в Одеса“, в рамките на която ще се прожектира „Краят на реката“. Основната програма на фестивала и прожекцията на фестивалните филми ще преминат в украинския град Черновци от 19 до 26 август.

Светлана Драгнева, Одеса

https://glaspress.rs/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%be-%d1%83%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%84%d0%b8%d0%bb%d0%bc-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%8f%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d0%b5/