КАЛЕЙДОСКОП

Остри реакции в България...

05 септември 2023

 Остри реакции в България...

Остри реакции в България за задържането на Александър Димитров заради 3 книги на Едвин Сугарев

 

 

 

Българските медии широко отразиха инцидента на ГКПП „Рибарци-Олтоманци“ когато сръбските митнически власти на 10 август в продължение на 5 часа държаха Александър Димитров, председател на Сдружение „ГЛАС“ заради „незаконен“ внос на 3 книги на бившия генерален консул в Ниш Едвин Сугарев „Елегия за Краището – съдбата на българите в Западните покрайнини“.

 

Още докато продължаваше петчасовата драма в която Александър отказваше да върне книгите в България, а сръбските митнически власти отказваха да му издадат документ на какво основание му ги връщат, остро реагираха информационните агенции и националните телевизии в България като БГНЕС, БТА, БНТ, БНР, БТВ, 24 часа и други медии. В крайна сметка, книгите бяха задържани, а Александър е получил Решение да ги върне обратно в България в срок от 72 часа.

„Не нарушавам закона и властите нямат никакъв аргумент да ме притесняват“, каза Димитров пред БТА, който е и дописник на агенцията в Босилеград. Според сръбските правила той може да носи до 3 книги от едно заглавие през митницата. „Говорих с консула на България в Ниш Димитър Цанев, той ме подкрепи и обеща да говори с властите“, посочи Димитров.                                                                          Инцидентът се случи в навечерието на работното посещение в Босилеград на ръководителя на отдела за сътрудничество при Делегацията на ЕС в Сърбия Никола Бертолини, който също беше запознат със случая от снощи.

 

За случката в късните часове бе осведомен и посланика ни в Белград Петко Дойков.

По този повод авторът Едвин Сугарев по БГНС заяви, че сърбите не искат да допуснат книгата „Елегия за краището“, защото в нея се проследяват всички процеси на асимилация на българското население в Западните покрайнини. „В монографията разглеждам съвременната сръбска политика спрямо българското национално малцинство и опитите то да бъде асимилирано, така че на практика да изчезне“. Сугарев е категоричен, че в момента сръбските власти продължават политиката на зловещата държавна сигурност УДБА на диктатора Тито спрямо българите.

„Белград гледа на България и българите като потенциален враг. В такъв случай да имате по границата си малцинство от държава която смятате за враг, не е подходящо. По тази причина правят всичко възможно, за да създадат такива условия за живот, че българите сами да се изселят от Западните покрайнини“, заяви Сугарев, и добави, че политиката на Белград е свързана с „нарушаването на човешките права“, и то от държава кандидатка за членство в ЕС, където човешките права и добросъседството са основно изискване и ценност.

„Сръбската политика е свързана с драстични нарушения на човешките права. С нарушение на правото на историческа памет и всички фалшификации, които са свързани с Първата световна война, Топлишкото въстание, Сурдулишките мъченици и т.н., и с правото на образование на майчин език което е системно ограничавано“. Реагираха и някои български евродепутати в Европейския парламент.

 

Илхан Кючук, президент на „Алианс на либералите и демократите за Европа“ /АЛДЕ/ и член на на Европейския парламент от групата на „Обнови Европа“, заяви пред БГНЕС, че ще сезира Европейската комисия за поредното неспазване на човешките права и свободи и цитира думите на големия френски писател и хуманист Виктор Юго: „Без книга светът е нощ, а умът – жалък. Без книга народите са стада без мисъл“.

Антибългарската политика, водена от Белград повече от 100 години, е геноцид срещу българите и това показват цифрите. За този период от над 120 хил. сега българската общност е около 15 хил. души. Нашата борба да защитим всеки един българин продължава и няма да се откажем, като ще работим с всички средства“, каза евродепутатът Ангел Джамбазки и добави че: „В ролята ми на български представител в Европейския парламент изисквам от Европейската комисия не само отговори, но и срещи между представители на ЕК и българската общност в Сърбия!“

Сръбските медии просто премълчаха събитието.

 

Гласпресс

https://glaspress.rs/%d0%be%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b8-%d1%80%d0%b5%d0%b0%d0%ba%d1%86%d0%b8%d0%b8-%d0%b2-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b0%d0%bd%d0%b5/