ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Нургюл Салимова проби с постижение в световния шахмат

28 август 2023

 


Изумително представяне на шахматистката на турнира за Световната купа

 

В родна медия в един момент ще напишат: „Турнир, който в самото му начало вълнуваше малцина в страната ни, но чийто край се чака от цялата държава“.

 

Иска ти се да отидеш зад репликата. Какво и как се случва: в турнир за Световната купа българска шахматистка... излиза във финал.

 

20-годишната Нургюл Салимова постигна изключителен успех. Класира се за финалния турнир на претендентките за световната шахматна корона.

 

Българката не бе сочена логично сред фаворитките за място на турнира в Торонто. В ранкинга на ФИДЕ е извън топ 30. Представянето и в Баку може да бъде определено само с една дума: изумително.

 

Пътят и напред по схемата бе очертан с успехи над шахматистки от ЮАР, Полша, Индия, Индонезия. В ¼ финал тя надигра Полина Шувалова от Русия.

 

В 1/2 финал тя игра срещу шахматистка от топ елита в този спорт. Самата Нургюл определи украинката Анна Музичук за свой идол и шахматистка, която много уважава.

 

Дори само класирането и на ½ финал спокойно можем да обявим като свръхочакване за представянето и, съобразно рейтинга и по ФИДЕ в този момент.

 

Младата българка обаче направи и невъзможното: отстрани именитата съперничка след сложен тайбрек 3,5:2,5.

 

Съгласно регламента на турнира шахматиските всеки път по хода на турнира играят по две партии класически шах. При равенство следват 2 партии ускорен шах с контрола от по 25 минути. При ново равенство по регламент следват 2 партии суперускорен шах с контрола от по 10 минути...

 

Достигането до финал в турнира означаваше за Нургюл само едно - мечтата е факт: класиране на заключителния турнир на претендентките догодина в Торонто заедно с Горячкина и Музичук.

 

„Изключително съм развълнувана и не мога да повярвам какво се случи“, каза шахматистката след приключване на тайбрека срещу Музичук.

 

В този момент на нея и предстоеше финал срещу Александра Горячкина. 24-годишната рускиня е №3 в ранкинга. Преди две години тя игра финал в този турнир срещу друга топ шахматистка в света Александра Костенюк.

 

Петкратната световна шампионка в различните възрастови групи игра и в мач за короната при жените, но загуби от китайката Цзю Въндзюн.

 

След много напрегнати партии, драматични ситуации и обрати, във финала Горячкина трудно спечели след тайбрек с 2,5:1,5.

 

Нургюл показа изключителна игра в митеншпила в две от партиите. Анализатори оцениха дори като „чудо“ обстоятелстото, че Горячкина избягна поражението във втората партия класически шах.

 

Известна като много силна в дефанзивната игра, рускинята с много изобретателност и класа устоя.

 

Нургюл смая с играта си в някои от партиите във финала. Компютър проследява стойността на ходовете й в заплетени ситуации.

 

Родената в село Крепча, Търговищко, не е неизвестно име в световния шахмат. Започва да играе шах на 4-годишна възраст. Успехите и се множат през годините...

 

Като малко момиченче тя предпочитала коня и офицера пред куклите. Проявява упоритост и отдаденост. Днес се завръща в родното село като царица. Такава почит и оказват.

 

Световна и европейска шампионка по шахмат за девойки(2015), тя е гросмайстор за жени и международен майстор за мъже(2019).

 

В момента според класацията на ФИДЕ заема трето място в световната ранглиста при девойките, отбелязват медии.

 

И все пак... Невероятно и факт е колко силно игра Нургюл в митеншпила на финала на Световната купа...Компютри днес оценяват качеството на ходовете на топ шахматистите в реално време.

 

Димитър Карарусинов