ПОСТИЖЕНИЯ

Цигуларката Зефира Вълова излиза на сцената пак за бароков концерт

17 май 2023

 

 

Ставало е дума и друг път, че когато на концерти се срещат големи звезди на музикалната класика, публиката е във възторг. Случва се и у нас.

 

Публиката се наслаждава на значими произведения на изкуството и на интерпретаторското майсторство на изпълнителите.

 

Българската публика през април беше поканена на концерт с участието на  сопраното Соня Йончева и цигуларката Зефира Вълова.

 

Соня Йончева е звездата на Метрополитен. Заснетите спектакли на МеТ, с нейно участие, правят славата и не подлежаща на контрол.

 

Операта завладява умове и души на милиони нови приятели на музикалната класика. И през 2023 това ще се случва с пронизващият глас на Соня Йончева.

 

През 2023 в зала „България“ в бароков концерт на мега звездата и партнира цигуларката Зефира Вълова.

 

Тя се реализира в Европа. Често през последните години гостува в Родината. Изнася концерти. Организира фестивали.

 

Завършила е музикалното училище и езикова гимназия паралелно. В Музикалната академия силно е повлияна от проф. Йосиф Радионов.

 

Звездата ще каже за преподавателя си: „С него започнах да дишам свеж въздух.“

 

Професорът, с отворени сетива и фин вкус, по изказа и, и открехнал тайни на бароковия репертоар.

 

Впоследствие, с именитата българска цигуларка Стойка Миланова тя наблегнала на емблематичен бароков репертоар от руски автори.

 

Организатор е на престижен бароков фестивал у нас. Чрез него кани артисти, които да представят на по-широка публика значими творби на бароковото изкуство.

 

Зефира е концертмайстор на Бароковия оркестър на ЕС. Разбираме, че през 2019 оркестърът бил преустановил дейността си. Поради липса на субсидии.

 

И така си изясняваме колко необходимо е непрекъснато да се развива грижата на общество и институции за ценностите и изпълнителите на музикална класика.

 

Все пак си даваме сметка, че новите поколения са подвластни на нови модни музикални течения. Музикалната класика е открехнат прозорец към ценности.

 

А битката за ценности си заслужава да бъде водена със страст и отдаденост заради връзката между поколенията, заради тенденциите в изкуството и модерния свят.

 

Със сигурност модерният свят ни налага нови възприятия, вероятно и някои нови течения в музиката, нови начини на търсене на изживяването.

 

Тя свири с прочут италиански оркестър. „Работата ми с тях е много интензивна, завладяваща и отговорна“, ще каже в интервю Зефира.

 

С гордост и вдъхновение цигуларката говори за своите планове. Сред тях са запис на Моцартови симфонии с Максим Емилианичев.

 

С нетърпение и ентузиазъм тя очаква излизането на неин солов албум с италиански концерти.

 

Свири на цигулка, изработена във Флоренция през 1760 г. Създадена е от двама братя лютиери с фамилия Каркаси.

 

И не пропуска да отбележи, че инструментът и е предоставен от нидерландската фондация Джъмпстарт.

 

Димитър Карарусинов

Дирекция „Български общности и информационна дейност“