ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Захари Карабашлиев:“...Да построиш своята визия, така че да те разбират хората и да запазиш почтеност“.

17 февруари 2023

 

 

И в политиката, и в изкуството най-важна е истината, каза за БТА писателят Захари Карабашлиев, чийто роман "Опашката" е пресъздаден като театрална пиеса на сцената във Варна. Постановката на Драматично-кукления театър - Плевен е с режисьор Явор Гърдев. Представлението се играе в рамките на Международния театрален фестивал "Варненско лято".

 

Захари Карабашлиев:“...Да построиш своята визия, така че да те разбират хората и да запазиш почтеност, защото дори да говориш и пишеш измислици, истината винаги е по-голяма от тях“.

 

Да, човек гледа обикновено на политиката като на мръсно нещо, но не гледа на себе си като на мръсен човек, посочи Карабашлиев. Според него всеки обикновено се възприема като добър и смята, че ако има възможност да повлияе със своите принципи, добродетели и качества, ще помогне за подобряване на средата.

Всъщност точно тази нагласа е в основата на това много хора да се опитват да се занимават с политика и това не е лошо, посочи Карабашлиев и допълни, че ако добри хора се занимават с политика, ще се окаже, че клишето, че тя е най-мръсното нещо, не е точно.

Наивност е да смяташ, че можеш да се опазиш чист, когато средата е мръсна, коментира още Карабашлиев. По думите му обаче има и добри примери, че властта може да не развращава чак толкова. Нека запазим у себе си и късче вяра, посочи писателят. За самия себе си той коментира, че е имал възможността да опознае средите на политиката и това му е помогнало да прецени нещата. "Има неща, има компромиси, които не мога да сторя", допълни писателят.

За болката на автора, когато му "пипат" романа, за да бъде адаптиран за сцената, Карабашлиев каза, че "Опашката" и работата с Явор Гърдев нямат нищо общо с лошите примери за осакатяване на текстове. "Напротив, Гърдев е изключително толерантен към автора, уважителен към произведението и това, което прави е да адаптира написаното от автора", посочи Карабашлиев.

За актьора Владимир Карамазов, който играе централната роля в пиесата, писателят посочи, че не си е и помислял за по-добър вариант. По думите му Карамазов е изключителен на сцената и би било хубаво да го видят колкото може повече хора в тази постановка.

Връщайки се отново към политиката, която присъства активно в "Опашката", Карабашлиев коментира, че тя също прави това, което и самият той - разказва истории. Политиката също трябва да очертае една история, свързана с избирателите, която да има начало, среда и край и то по възможност добър, смята писателят.

Според него е редно политиците да се научат да говорят и да построяват изложенията си значително по-добре, за да бъдат разбирани от хората. "Изкуството, което аз правя, също е насочено към мнозина и държа да бъда разбиран, в крайна сметка не пиша за себе си или само за една малка група. Затова съм се учил да разказвам добре, опитвал съм, провалял съм се и съм успявал.

Така трябва да е и в политиката - да построиш своята визия, така че да те разбират хората и да запазиш почтеност, защото дори да говориш и пишеш измислици, истината винаги е по-голяма от тях", обобщи Карабашлиев.

https://impressio.dir.bg/litsa/zahari-karabashliev-i-v-politikata-i-v-izkustvoto-nay-vazhna-e-istinata