СРЕЩИ

Николай Василев: Дали ще има рецесия, зависи от световната ситуация, войната, цените на енергията...

07 февруари 2023

 


Юри Велев разговаря с Николай Василев

 

Очаквам средната заплата тази година да надмине 1000 долара, казва финансистът, бивш вицепремиер 

 

И още акценти:

 

Предишното редовно правителство нито искаше да влизаме в еврозоната, нито водеше политики за това

Покрай мандатите въпросът е - защо целта на една партия е не тя да управлява, а друга да не управлява

Не бива да се оставя само на врачки, псевдоспециалисти и антиевропейци да говорят глупости за еврозоната

Ако войната спре, годината ще бъде златна за инвестициите - нали сте чували израза “оживление като след война”

 

...- Как изглежда секторът на криптовалутите в очите на инвеститорите в момента?

- Хората от нашата професия се разделят на две школи. Едните казват - това е бъдещето, това са иновации и който не ги разбира, е изостанал. Възможно е да се окажат прави. Аз предполагам, че съм от другата школа, която казва така - човек не трябва да прави неща, които не разбира. Ние се занимаваме с ценни книжа, където има много наука. Както медицината, така и финансовата професия се учи цял живот, сложна е, изисква се много квалификация и професионален опит и етика. Защо цената на една облигация или акция е толкова, колкото е - в това има известна логика. Другото повече ми прилича на религия и там който не разбира, не разбира. Не знам каква е религията на това защо инструментът струва 15 000 или 60 000, или нула. Затова в нашата работа ние сме избрали съзнателно да не се занимаваме с тези инструменти. Други са избрали друго - въпрос на преценка. Едно е сигурно - хората, направили тази фирма, са на изключително професионално ниво.

 

- Остава да се разбере какви са били бизнеспрактиките им, нали?

- Бих се радвал крайният резултат да е такъв, който да е добър за България. Бих се радвал да се разбере, че в България има много гении, а не нарушители. Дали ще стане така - няма скоро да разберем.

 

- Защо?

- Тези неща не се разбират за ден-два, а може би за години. Разследването е международно с много институции и не знам колко време ще продължи.

 

- По-добра или по лоша очаквате да е 2023 г. за икономиката, за бизнеса и за портфейла ни?

- По-добра. Към момента не е сигурно, че ще има рецесия. Ако продължи положителният икономически растеж, значи годината може да бъде по-добра. Дали ще има рецесия, зависи от световната ситуация, войната, цените на енергията. Това са външни фактори, България нищо не може да направи по тях. По отношение на бизнеса - той най-много страда от несигурност.

В съседна Румъния, обаче, която граничи с войната, се оказва, че през 2022 г. има над 11 милиарда евро чужди инвестиции. А в България я има 2 милиарда, я не. Значи проблемът е в “нашия телевизор”.

Що се отнася до бюджетите на домакинствата, те зависят от икономическия растеж. Ако има рецесия, ще има обедняване, защото правителството няма откъде да раздава много пари, а и не трябва.

Ако се направи допитване, мнозинството от хората смята, че последната година е била по-лоша от миналите години. Като завъртим обратно до годините на Жан Виденов, когато заплатите са били вероятно няколко десетки пъти по-ниски, повечето от хората не разбират, че това са били 26 г. на голям възход на всички доходи - минимални, средни, пенсии. Годишната инфлация за 2022 г. е 15,2%, т.е. по-ниска, отколкото беше преди няколко месеца. Средногодишната заплата е нараснала най-бързо в целия ЕС с над 15%, т.е. приблизително колкото инфлацията.

2022 г. е единствената за тези 26 години, в която доходите не са изпреварили с много инфлацията. Ръстът на пенсиите обаче например сигурно е изпреварил двойно всякаква инфлация.

 

     

- А ще продължават ли да растат доходите?

- Да. Доходите са растели във всяка от годините между 1997 и 2022-а. Средната заплата в България вероятно по официални данни е към 1800 лв., а в столицата може би над 2500 лв. Тази година ще продължи да расте. Като има икономически растеж, доходите също се увеличават. Безработицата е на исторически ниски нива. Като работодател ви казвам това, което бизнесът повтаря весеки ден - хора няма за нищо.

Вероятно тази година доходите ще пораснат с повече от очакваната инфлация за годината и ще надминат 1000 долара месечно, после и 1000 евро. 1000 долара не е като 100 долара, както беше, когато ние влязохме в първото управление. Някои скептици веднага ще кажат: Да, но цените... Не, цените не са се вдигнали 10 пъти. По-скоро 2-3 пъти.

 

- А инфлацията ще се укроти ли, или ще се засили?

- Инфлацията зависи 50% от външни фактори, 50% от вътрешни. Външните са дали ще има война и докога, това носи опасност цените на енергията и суровините да вървят нагоре. Това означава по-висока инфлация. Моята прогноза е, че инфлацията ще намалее, защото цените на енергията вече много се вдигнаха и е по-вероятно някои цени на някои енергийни източници да не скачат чак толкова.

Инфлацията е всъщност разликата между ценовите равнища тази и следващата година. Ако високите цени от тази година се запазят, означава 0% инфлация. За да е 20%, трябва цените оттук нататък да се вдигнат с още 20%, което не е моята прогноза.

Имат голяма роля обаче и вътрешните фактори. Предишното редовно правителство и предишните две служебни правителства, без сегашното, раздаваха изключително много пари неправилно, реализираха огромни дефицити. Това вдига инфлацията, но явно не всички управляващи го разбират. Всъщност управляващите с действията си предизвикаха голямата инфлация и тя стигна докъм 18%. Ако продължим с такива политики при едно ново правителство, има опасност историята да се повтори.

 

- Какво управление е важно да дойде в такъв случай?

- Дясно реформаторско, не популистко. В историята е имало и някои по-леви правителства, които не са водили толкова леви политики и са имали бюджетни излишъци, например това на Сергей Станишев. Не е въпрос само на етикети, а и на политики.

 

- В момента третият мандат е при БСП, ако тръгнем на нови избори, лош сценарий ли ще е за България?

- Много лош сценарий. Най-големи шансове имаше първият мандат, а третият имаше шанс, ако бе отишъл примерно при ДБ. Който не го даде на ДБ, според мен също не иска да има правителство. Който не искаше да го поеме, за пореден път се е страхувал от отговорността. Тогава въпросът е защо партия, която традиционно не иска да управлява, иска да е в политиката. Може да казва така: единствената ни най-важна цел е една друга партия от същото политическо семейство да не управлява. Но да припомня, че преди година и половина имаше конфигурация без другата партия от същото политическо семейство, но те не дадоха подкрепа. Просто никой на никого не дава подкрепа - това е политиката в България, изключително лошо за държавата, за гражданите. Това разрушава политическата система и доверието в партиите. Когато погледнем инвестициите у нас на фона на тези в Румъния, може да умрем от срам. Аз като гражданин умирам от срам.

 

- Къде ще е изгодно за инвестиране?

- 2022 г. бе една от най лошите за инвестиции години в историята. Облигациите имаха най-лошата си година, сравнено със 100 г. назад. Което означава, че на принципа на махалото е много вероятно тази година да е много добра за облигации. Акциите имаха лоша година. В същото време средносрочно високата инфлация помага на акциите. Миналата година те паднаха най-вече заради по-високите лихвени проценти, а те са следствие от инфлацията, но тази година очаквам акциите да скочат много. 2023 г. може да се окаже много добра за всички класове активи. Сигурно сте чували израза “оживление като след война”. Особено ако войната спре, годината ще бъде златна за инвестициите по целия свят.

 

- Ще ни приемат ли в еврозоната от 1 януари 2024 г.?

- Ще разделя отговора си на две. Дали искам да ни приемат? Искам още от 2005 г. Дали могат да ни приемат? Могат, макар че сме закъснели с повече от десетилетие. А дали ще ни приемат? Прогнозата ми не е много розова и проблемът отново е в нашите телевизори. И да има правителство, въпросът е какво ще бъде то. Предишното редовно правителство нито наистина искаше да влизаме в еврозоната, а в един момент като реши, че май иска с половин уста, дори тогава водеше такива политики, които с голяма скорост ни отдалечаваха от нея.

Политиките на бюджетни дефицити, на раздаване на пари, което пък имаше за резултат по-висока инфлация, направиха така, че само за година България вече не отговаряше на два от трите основни критерия за влизане в еврозоната. Преди това 10 г. отговаряхме на всички. Все едно мач, в който вместо да биеш с 3:0, да го изгубиш с 1:2 - иска се много голям талант за това.

Прогнозата ми е, че можем да влезем в еврозоната, ако искаме, но за целта трябва реформаторско правителство, което да каже на всички: единствената най-голяма задача за 2023 г. е да влезем в еврозоната. Така направи Хърватия. Ако не го каже, ще сънуваме еврозоната.

Нашето поколение управляващи бе казало: всички политики са подчинени на влизането в Европейския съюз. Ако бяхме философствали, ако бяхме се мотали, щяхме да бъдем като Босна, която може да си приказва за ЕС, но не знам кога ще влезе в него.

Не бива да се оставя само на врачки, псевдоспециалисти и антиевропейци да говорят глупости за еврозоната.

 

CV

* Николай Василев е роден през 1969 г. във Варна

* Завършва икономика в Будапеща, бизнес администрация, финанси и икономика в Ню Йорк, магистър по международна икономика и финанси в САЩ и Япония

* От 1996 до 2001 г. работи като инвестиционен банкер в Лондон, Токио и Ню Йорк

* Вицепремиер и министър на икономиката, а след това и на транспорта и съобщенията в кабинета “Сакскобургготски”. Министър на държавната администрация и административната реформа в кабинета “Станишев”

* ИТН го предложи за премиер в мандата си след изборите през юли 2021 г.

* Управляващ партньор на “Експат Капитал”

https://www.24chasa.bg/mneniya/article/13560645

незначителни съкращения

 

Заб. Заглавието е на инфопортала „Родина“.