КАЛЕЙДОСКОП

Десетки българи не успяха да пристигнат в Скопие...

07 февруари 2023

 

Десетки българи не успяха да пристигнат в Скопие, за да се поклонят пред гроба на Гоце Делчев

 

Десетки български граждани не успяха да  пристигнат в Скопие, за да се поклонят пред гроба на Гоце Делчев. Причината, според официалните власти в РСМ, била срив  системата за граничен контрол заради токов удар, заяви пред журналисти министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Честването на 151 години от рождението на Гоце Делчев в югозападната ни съседка беше съпроводено с напрежение  и разочарование.

 

На пресконференция преди обед министърът на вътрешните работи заяви, че се очаква  групата от България, която ще посети църквата "Свети Спас", където се намира гробът на Гоце Делчев, ще бъде между 100 и 150 човека. 

 

В 14.30 часа българско време на място пристигнаха министрите Иван Демерджиев и  Асен Меджидиев, посланика ни в Скопие Ангел Ангелов и още пет-шест представители на български институции.

 

Венци и цветя пред националния герой  македонските и български държавници поднесоха поотделно, в различно време:

 

"На нас ни беше даден слот в 13,30 ч., ние го спазихме, дойдохме, направихме всичко, което е необходимо по начина, по който беше разрешено", каза министър Демерджиев.

 

Вътрешният министър на България смята, че драконовските мерки за сигурност в Скопие не са гарантирали онова, което стотици българи са искали и очаквали:

 

"Аз не мисля, че чак такива мерки за сигурност са необходими, защото отношенията между нашите два народа не предполагат подобни драконовски мерки, на каквито сме свидетели. Всъщност, сигурността означава всички, които искат да дойдат, спокойно да могат да почетат паметта на Гоце Делчев. Има данни, за съжаление, че редица български граждани бяха възпрепятствани на границата това да се случи", посочи Денерджиев.

 

Хората са стояли с часове на граничните пунктове, имало е и сериозно напрежение, добави българският вицепремиер:

 

"Аз получих обяснение от министъра, че има срив, токов удар на КПП-тата. За да няма такива проблеми за в бъдеще, разпоредих незабавно и са подготвени три генератора, които ще бъдат дарени от МВнР в понеделник. Те ще бъдат дарени за точно тези три КПП-та, за да няма подобни проблеми за в бъдеще, но за съжаление проблемът беше само в едната посока. Това направи много неприятно впечатление, че проблемът беше само на влизане в Република Северна Македония. Подобно поведение е неприемливо".

 

След посещението си в Скопие министрите Демерджиев и Меджидиев отпътуваха за Благоевград, за да се поклонят  пред мемориала-костница на Делчевия род в централния храм на града.

снимка: Скопие

По публикацията работи: Явор Римски

https://bnr.bg/horizont/post/101774716/desetki-balgarski-grajdani-ne-uspaha-da-pristignat-v-skopie-za-da-se-poklonat-pred-groba-na-goce-delchev