ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Григор Димитров в Мелбърн (2)

01 февруари 2023

 


Григор Димитров влезе в AO в приповдигнато настроение. „Винаги съм казвал, че тенисът е маратон, а не спринт“, обяви звездата.

 

Разсъждава пред медии за кондицията. Според него „...идва момент, в който спортът оказва влияние на тялото ти, а и психологическите ти способности се променят“.

 

Пак според българския тенисист „постоянството компенсира“. И той „има още какво да покаже с играта си“. Нищо че е на 31.

 

Григор, все пак, стигна до мач...срещу Джокович в Мелбърн в неподходящия момент.

 

Някой би казал а нима има подходящ момент за сблъсък с легендата. Където да ти признаят представянето само ако измъкнеш крайния успех като резултат.

 

Обикновено резултатът на тенисисти от топ 20 или топ 30 с Джокера е силно да го затруднят. И той да се измъкне...И да спечели мача накрая.

 

Справка: поглеждаме към предшестващия AO турнир в Австралия. В Аделаида Джокович изпита големи затруднения срещу Корда... във финал, но се справи със ситуацията.

 

Сърбинът взе титлата, независимо че бе силно притиснат, а не само респектиран от младия и талантлив американец.

 

На AO Григор подходи с увереност. „От психологическа гледна точка той има предимство, не го крия, но нещата могат да се обърнат и в моя полза“, реагира българинът.

 

Веднага той допълни: „От много време съм в Тура, той също. И двамата сме били доста пъти в подобни ситуации“.

 

Григор Димитров завърши във възходяща линия сезон 2022 и не би следвало да се притеснява за формата си в началото на сезон 2023.

 

В досегашните срещи между двамата балансът бе 9:1 успеха за Джокера, 2 от тях в Grand Slam. Единственият  успех на Григор (като краен резултат) срещу него бе в далечната за топ тенисистите...2013.

 

„Трябва да докажа нещо на себе си“, обяви българският тенисист. Пробави: „Сега съперникът е същият, но двубоят е различен“.

 

Двубоят се получи по-скоро интересен трилър, с непредсказуемо и взривно начало и с ...предизвестен край. Джокерът е много гладен за успехи в Мелбърн.

 

След изключителна игра в първия сет, Григор настигна съперника, регистрирал ранен пробив на старта, като докара ситуацията до тай-брейк. В него българинът се огъна чак при много драматичен завършек на сета: 7:9 в тай-брейка!

 

35-годишният сърбин победи най-добрия ни тенисист след 7:6(7), 6:3, 6:4 за 3.07 часа.

 

Джокерът, който е 4-и поставен в основната схема, спаси 5 от 8 опита за пробив на Димитров, докато българинът отрази 7 от 12 брейк точки на сърбина.

 

Във витрината на мача: 59% за Димитров на вкаран първи сервис срещу 73% при Джокович, 68% успех при игра на първи сервис срещу 73% при Джокович.

 

И двамата се представиха с известни колебания на втори сервис. Григор реализира 40% успех на втори сервис при 43% при Джокера.

 

При 13 аса нанизани от Григор, Джокович отговори с 10, направи 2 двойни грешки при 4 за Димитров. 3.07 часа.

 

Eстествено, не само всеки мач, но и всяка загуба е различна. Григор не само се представи много силно. Първият сет реално бе „на кантар“ – кой кого. Не се получи.

 

Да не забравяме, че Джокерът влезе в сблъсъка без три години да е губил мач на AO…Впоследствие Джокович триумфира с титлата в Мелбърн. 22 Grand Slam.

 

Димитър Карарусинов

Дирекция „Български общности и информационна дейност“