ПОСТИЖЕНИЯ

2022. Ретроспективна изложба на именития художник Лъчезар Ошавков

11 януари 2023

 

В медии тук го определят като световноизвестен творец. Художникът създава портрети, стенописи, гоблени, мозайки...и маслена живопис.

 

Творецът представи негови картини в Родината през 2018. Нареди негова ретроспективна изложба...пак в Родината през 2022. 

 

Изложбата Лъчезар Ошавков замисля да осъществи по случай своята 80-годишнина. Роден е през 1940. Изложбата, уви,  не се случва на момента заради пандемията.

  

Важно е, че проектите се реализират, един ден, заради предизвикателството: завръщането на твореца „у дома“ с проекти. За именития художник това завръщане е, естествено, с представяне на изложби.

   

Някъде из медиите говорят за него като за „българският художник“, някъде -  предпочитат да го обявят като „френски художник с български корени“.   

 

Той е от емблематичните български художници, заминали и развиващи се във Франция през 70-те години на 20 век и нататък във времето.  

 

В онзи момент те са трима: Никола Манев, Андрей Лекарски, Лъчезар Ошавков...Трима именити български художници извън България.  

 

Емигрантският живот може би сплотява. Между нас има пълен синхрон и единомислие. А ние всички сме съвършено различни“, обявява Лъчезар Ошавков.

   

 

И продължава: „Разделяли сме и квартири... С Анди 15 години деляхме едно и също ателие без никога да е имало каквито и да било противоречия между нас“.

   

 

Регистрирали са и съвместни изложби. „Правили сме двама по двама изложби“, съобщава Лъчезар Ошавков.

   

За първи път в рамките на дългогогодишното приятелство тримата заедно замислят да направят изложба. И да я предложат на публиката в България. Годината е 2018.

   

 

На откриването и през септември ...през 2018 Лъчезар Ошавков присъства заедно с Андрей Лекарски. Никола Манев... току-що е поел своя път към вечността...

    

Предишната изложба на Лъчезар Ошавков ...в България е с картини, посветени на три значими града за неговото творчество: Париж, Венеция и Ню Йорк.

  

Свързването с определен град е от голямо значение за твореца заради средата, светоусещането, тенденциите, творческите кръгове...или творческите импулси там.

    

От градовете, на които особено държи в живота си, Ошавков избира Париж. Споделя, че за това влияние му е оказал именно Никола Манев.

  

Ошавков е от близките приятели на Манев. Той е около него и в последните дни от живота на именития художник в Париж.

    

Срещите им преминават с разказани интересни истории или просто с апострофи за едно и друго...

  

Лъчезар Ошавков се озовава във френската столица след Художествената академия в София. Учи във Факултета по история на изкуството и археология в Парижкия университет. 

    

Впоследствие, той ще специализира и класическа фреска и мозайка във Венецианската и Флорентинската академии за изящни изкуства.

   

В изкуството, което предлага, той е автор и на монументални творби. Те се намират върху сгради във Франция, Италия, Мароко, САЩ...отбелязват медии.

  

Художникът разсъждава за страната си: „Видял съм и жилото, и меда на онази епоха...“.  

 

 

Веднага ще прибави: „От този период съм излязъл с един много трезв поглед към това, което е положително, и това, което е отрицателно“.

  

Димитър Карарусинов  

Дирекция „Български общности и информационна дейност“