ПОСТИЖЕНИЯ

Йелдъз Ибрахимова излиза на сцената пред българска публика

16 ноември 2022

 


Неин концерт открива международен джаз фестивал в Анкара(2021). За проявата медии поясняват, че е едно от най-значимите културни събития в турската столица.

 

Фестивалът в Анкара се следи с огромен интерес от любителите на джаза в страната и извън нея.

 

Певица с вокален диапазон от четири октави. Известна изпълнителка в света на джаза. Тя изнася концерти из Европа.

 

Йелдъз Ибрахимова е и една от емблемите на родния джаз. Нищо че в каталога, издаден за международния джаз фест в Анкара, ще запишат: „Родената в България...“

 

И музикалното си образование тя получава именно тук – в България.

 

Завършва музикална гимназия с пеене. Следва обучение в Консерваторията. Не изоставя и пианото.

 

Инструментът и помага при упражненията, ще признае Йелдъз. Сама си акомпанира.

 

„Завърших оперно пеене, но диапазонът ми е по-голям от това, което е необходимо в операта. В джаза мога да използвам целия си регистър“, отбелязва звездата.

 

Боготвори изпълнителки като Ела Фитцджералд и Сара Вон.Оказали са голямо влияние върху изграждането и като певица.

 

Много години тя живее (със съпруга си) в Турция. Съпругът и Али Динчер по думите и невероятно обичан в Турция политик е роден в България.

 

Тя представя джаз на публиката в България. Гостувала e и на джаз феста в Банско.

 

С България я свързват не само мили спомени, носталгичен поглед към детството, но и творчески импулси и концертни изяви.

 

През ноември 2022 г. тя прави концерт в Пловдив. Концертът се осъществава в рамките на осмото издание на Plovdiv Jazz Fest.

 

Гвоздеят на програмата на феста: четирима пианисти от четири държави - Антони Дончев (България), Дани Грисет (САЩ), Пьотр Вилезол (Полша), Роберто Таренци (Италия) – изпълняват произведения на легендарния джазмен и композитор Чарлз Мингъс. Неговата 100-годишнина световната джаз общност отбелязва през 2022 г.

 

Вторият ден на Plovdiv Jazz Fest предлага концерт на Йълдъз Ибрахимова заедно с Живко Петров, Веселин Веселинов-Еко и Христо Йоцов.

 

Днес и на 70 години тя остава вярна на сцената. Репертуарът и е огромен. Варира от джаз до цигански песни и авангардна музика...

 

Йълдъз Ибрахимова дебютира през 1975 г. с джазквартета на Марио Станчев. Тя концертира с формациите „Джаз линия“ и „Акустична версия“.

 

От 1993 г. Ибрахимова живее в Турция. Преподава уроци по джаз вокал в Близкоизточния технически университет и в Консерваторията Хаджеттепе.

 

Споделя, че и е особено приятно да работи със студенти. "Младите хора са страхотни. Учат бързо и вършат невероятна работа за кратко време“.

 

В Близкоизточния технически университет имат джазов оркестър, съставен от студенти, който към момента сигурно е единствен в цяла Турция, разсъждава  звездата в джаза.

 

Питат я: „На какво учите студентите?“ Отговаря: „Най-важното е да контролират дишането“.

 

Веднага ще изясни.“Това си е предпоставка за правилно изпълнение. Има пасажи, за които е нужен много дълъг дъх“, казва Йелдъз Ибрахимова.

 

Димитър Карарусинов

 

Дирекция „Български общности и информационна дейност“