АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Изследване на „Алфа рисърч“: 8 формации влизат в парламента...

30 септември 2022

 

Проучването е проведено между 25 и 27 септември

 

ГЕРБ-СДС увеличава с малко над 2 процентни пункта преднината си пред "Продължаваме промяната" за изборите на втори октомври, сочи последното проучване на "Алфа Рисърч", проведени между 25 и 27 септември. Предишната втора политическа сила сега би получила 25.2%, докато победителите 16.5%.По-рано днес данните от последните си проучвания представиха също "Тренд" и "Галъп". И в тях ГЕРБ-СДС се сочи за победител от изборите, а "Продължаваме промяната" са втори. Различия има в очакваната подредба на останалите три партии - ДПС, "Възраждане" и БСП.


Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч отбеляза пред Би Ти Ви, че "Продължаваме промяната" е една от партиите, които има периферия от колебаещи се избиратели, като от тях зависи представянето на изборите. В отговор на въпрос тя отбеляза, че шансът да има обрат и ГЕРБ пак да станат втори е 5-10%.


Трета политическа сила според "Алфа Рисърч" е ДПС с 13.1%. Следват "Възраждане" с 11%, което би било двоен ръст спрямо последните избори. Димитрова подчерта, че партията на Костадин Костадинов черпи избиратели от "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и патриотичните формации.

 

Според "Алфа Рисърч" на 2 октомври БСП би получила 10.2% от гласовете, а "Демократична България" 8.2%. Шанс да излъчат депутати имат още "Български възход" с очакван резултат 4.4% и "Има такъв народ" с 4%.


Като цяло готовност за гласуване са заявили 45% от анкетираните. Боряна Димитрова не изключи броят на отишлите до избирателните секции да е под 2.6 млн., колкото бяха на последните избори.


Социологът отбеляза, че предизборната кампанията не е довела до увеличаване на желанието за гласуване и категоричността на избора.


От обявилите, че ще гласуват 75% знаят за кого ще дадат гласа, сочи още проучването. 25 на сто пък ще гласуват, но се колебаят между партията, която са подкрепили на предишните избори и друга партия.


Социолозите посочват още, че 70% от анкетираните искат да има правителство след изборите на 2 октомври. В същото време очакване това да се случи имат 47.1%, докато 42.8% са песимисти. "Основен принос за скептицизма имат посланията на партиите в предизборната кампания", обобщи Димитрова.

 

 

Настоящото изследване е проведено в периода 27 - 29 септември 2022 г. от "Алфа Рисърч", публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

 

Георги Пауновски

 

Заб. Заглавието е на инфопортала „Родина“.

 

https://www.dnevnik.bg/izbori-2022/2022/09/30/4396808_alfa_risurch_gerb-sds_uvelichavat_predninata_osem/?ref=home_layer2