СРЕЩИ

Георги Тодоров: Гласуването с машини е абсолютно честно и сигурно

28 септември 2022

 

 

Георги Тодоров: Гласуването с машини е абсолютно честно и сигурно, никой не може да пипа тях или софтуера

 

Виктор Иванов разговаря със служебния министър на електронното управление Георги Тодоров

 

Електронни услуги от министерства и общини вече могат да се ползват в 50 пощи в малки населени места, казва министърът на електронното управление

 

Още акценти от интервюто:

  • Дори аз като министър или членовете на ЦИК не можем да влезем в склада с устройствата без специално разрешение
  • Липсва закон какво са фалшиви новини, за да може държавата да се бори с тях
  • Електронно дистанционно гласуване няма да има и за местния вот догодина
  • Всеки ден има хакерски атаки срещу институции,
  • с наближаването на изборите опитите обикновено зачестяват
  • Подготвяме всички решения на ТЕЛК и НЕЛК да станат електронни, за да не се разкарват
  • хората с увреждания

 

- Г-н Тодоров, сигурни ли са машините за гласуване, или съмненията, че с тях може да се манипулира вотът, са основателни?

 

- Категорично машинният вот е сигурен. Мога да уверя, че извършваме всички процедури по Изборния кодекс прозрачно именно за да убедим гражданите, че изборите няма да бъдат манипулирани по никакъв начин. Целта е гражданите да бъдат сигурни, когато отиват до урните и дават своя глас.

За първи път направихме и случайно избиране на машините, които да бъдат удостоверявани. Това стана в присъствието на медии, на политическите сили, на неправителствени организации, за да могат с очите си да се уверят, че не са избрани определени машини, а съвсем случайни.

 

- А как гарантирате, че не се пипа софтуерът след удостоверяването?

- Със сигурност и това няма как да се случи. Вашият въпрос вероятно е продиктуван от известни съмнения, изказвани от политически сили, че софтуерът може да бъде пипан. Машините се съхраняват на сигурно място - затворено е, заключено, с ограничен достъп. Средата, в която работят машините, не предполага никаква свързаност с външния свят, което е още една гаранция, че дори някой умишлено или неволно да опита да манипулира софтуера, няма как да се случи.

 

- Кога държавата ще осигури собствен склад за съхраняването на машините, тъй като съмнения поражда и съхранението им в частни помещения?

- Това, че машините са в частен склад, не значи, че не се охраняват от жандармерията. Достъпът до склада е ограничен и дори представители на ЦИК влизат там след специално разрешение. Аз не мога да отида в склада, без да имам разрешение от ЦИК. Иначе по темата: държавата работи и мисля, че работната група е определила и място, в което да бъдат прехвърлени машините и да се съхраняват за в бъдеще. То обаче трябва да бъде ремонтирано, така че средата да е нормална за съхранението на тези близо 13 000 машини.

 

- Те ще бъдат съхранявани на едно място, а няма да се разпръскват по области?

- Да се надяваме, че след ремонта ще са на едно място. По областите ще се изпращат, както и в момента, непосредствено преди изборния ден.

 

- Продължава ли работата по системата за електронно дистанционно гласуване, която подхвана предишното правителство?

- За този проект се говори вече повече от 5 години и е тема на няколко правителства. Вече сме на етап изготвяне на техническа спецификация. Системата ще започне да се прави в рамките на нашия мандат, но нейното приключване в тестови вариант вероятно ще е в края на следващата година, с оглед на провеждането на обществената поръчка и разработването от избрания изпълнител. Така че такава система няма да имаме дори и за местния вот догодина.

 

- Миналата седмица имахте среща с “Фейсбук”. Обсъдихте ли с тях предизборната кампания и какво ще направят те, за да ограничат опитите за намеса на чужди държави през социалната мрежа в изборите? Вече и ДАНС открито говори, че Русия се опитва да се намесва в българските избори.

- Едно от първите действия на вицепремиера Иван Демерджиев, след като бе обявен за национален координатор на изборния процес, беше да назначи съвет по киберсигурност. В него представители имат всички структури на МВР, както и ние от Министерството на електронното управление. Опитите за намеса и атаки, които биха застрашили вота или насаждат определени мнения, ще бъдат пресичани навреме.

 

- А борбата с фалшивите новини, които безпрепятствено се разпространяват през “Фейсбук”, а те не правят нищо по въпроса?

- За съжаление, тук проблемът е законодателен. Не е регламентирано законово какво е фалшива новина и как може да се борим с нея, по какъв начин се инкриминира. Тоест липсват правни норми, които да бъдат прилагани по отношение на фалшивите новини.

 

- А не сте ли точно вие начело на министерството, което заедно с ГДБОП може да контролира сайтовете, които не са вписани в регистъра на медиите, нямат публично обявен издател? Все пак законът е достатъчно ясен кое е медия и кое не е.

- Разбира се, че съвместно с ГДБОП работим по отношение на това. Правим го с възможните законови методи.

 

- Тази година имаше вълна от хакерски атаки срещу държавни институции. В момента има ли опити за хакване на институции и откъде идват те?

- Има всекидневно и са насочени не само към централните ведомства, а и към различни други органи - регулатори, изпълнителни агенции. Установяваме понякога от коя държава идват атаките и не позволяваме да има сривове като този в системата на НАП преди години. Обичайно с приближаването на датата на изборите се активират определени структури, които опитват да съборят някоя система.

 

- Казвате определени структури, а знаете ли кои са те?

- Казвам определени, защото по-често не знаем кой стои зад атаките. Стигаме до държавата, от която идва, но каква е структурата зад нея...

 

- А от кои държави идват тези атаки?

- Отвсякъде - Южна Америка, Европа, Африка, Азия.

 

- Имате да довършвате стандартизацията на държавните уебсайтове и възнамерявате ли да създадете по-опростен от сегашния портал, в който всички електронни услуги да могат да се ползват накуп?

- По тази тема е направено вече немалко. И нищо от това, което е започнато в посока стандартизиране, уеднаквяване, облекчаване на време и усилия на гражданите няма да бъде спирано от нас. Имаме разговори с министъра на здравеопазването по темата всички решения на ТЕЛК и НЕЛК да станат електронни и да не затрудняваме още повече уязвимите. Хората с увреждания вече няма да носят хартиени копия в НОИ, НЗОК и къде ли още не за социални помощи. Реално не те, а решението вече ще се разхожда самичко между институциите. Тези хора така или иначе имат затруднения в своето придвижване и не трябва да ги затрудняваме допълнително с носене на документи от една до друга държавна институция.

Много малко внимание дотук обаче е отделяно за рекламирането на услугите, които могат да се извършат по електронен път и достъпа на гражданите до тях. Заради това сега започва партньорство с пощите в малки населени места. Пощенският служител ще се явява посредник между гражданите и институциите… Примерно по електронен път може да се заяви помощ за отопление. Защото в малкото населено място не всеки има компютър вкъщи, а и хората трябва да обикалят институции, често в по-голям град. Сега гражданинът ще отива в пощата, сключва договор със служителя и той вече като посредник ще заявява услугите по електронен път. В пилотния проект участват Централна поща в София и повече от 50 станции в страната.

 

- Трябваше до края на тази година да бъде въведена електронната идентификация. Ще завършите ли този проект?

- Със сигурност този проект няма да бъде завършен до края на годината. Работи се по него, но ми се струва свръхамбициозно това да се реализира до края на годината. Може би ще може да се случи догодина.

 

CV

  • Магистър по право
  • През годините е бил министър и заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в четири правителства, председател на Управителния съвет на ДП “Пристанищна инфраструктура”, председател на Съвета на директорите на “Информационно обслужване” АД, председател на Съвета на директорите на “Български пощи” АД, заместник-председател на Съвета на директорите на “Пристанище Бургас”, член на Съвета на директорите на “България Еър” ЕАД и пр.
  • Притежава дългогодишен експертен и управленски опит, отговарял е както за сектор “Информационни технологии и съобщения”, така и за сектор “Транспорт”, както и в процеса по цифровизация

https://www.24chasa.bg/mneniya/article/12570422