ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Григор Димитров на US Open в Ню Йорк

27 септември 2022

 

 

 

Рестартът на сезона във Вашингтон не се получи. Последваха турнири, в които той нямаше успехи. Българската звезда в тениса показа определени колебания.

 

Интересно и важно беше как щеше да се представи Григор Димитров  на US Open в Ню Йорк.

 

US Open e един от турнирите, включени в Grand Slam. За всеки професионален топ  тенисист тези турнири са най-престижните за изява през сезона.

 

Турнирът във Вашингтон е смятан като подготовка за силно представяне на US Open. Настроението можеше рязко да се промени и отклони и в едната, и в другата посока.

 

Турнирната решетка на US Open бе благоприятна за Григор Димитров, отнесено към ранкинга му...Очакваше го, евентуално, среща... с Хуркач чак за влизане в ¼ финал.

 

По интересното бе, че първите три кръга в Ню Йорк българският тенисист нямаше излизане срещу тенисист от топ 30. При успех във всеки от кръговете, естествено.

 

А по-впечатляващото бе, как Григор се представи срещу Стив Джонсън в срещата им от първия кръг на US Open. Няколко срещи бяха изиграли двамата помежду им.

 

Те не са си разменяли победи. Както може да се заключи набързо при посочен баланс 5:3 успеха за българския тенисист.

 

В последните няколко години Димитров неизменно е излизал победител от срещите помежду им. С изключение на...турнира в „Уимбълдън“. Но именно през 2022.

 

Именно срещу Джонсън на „Уимбълдън“ Димитров напусна корта с контузия. Това се случи след 6:4 в първия сет и 2:5...във втория.

 

От психологическа гледна точка мачът на старта на US Open изненадващо или не за Димитров се превръщаше в особено предизвикателство. Изпитание и за физиката, и за психиката.

 

Последва убедителен успех на българския тенисист в три сета 6:3, 6:2, 6:2.

 

Витрината на мача: 63% вкаран първи сервис за Димитров при 58% за Джонсън, 95%(!) успех при първи сервис за българския тенисист, 67% за Джонсън,  59% успех на втория сервис за Димитров...при 37%(!) за Джонсън.

 

Не е зле да прибавим и следното:  23 аса(!) за Григор при 5 аса за Джонсън, 5 от 13 спечелени брейк поинта при българина...и нито един за американеца.

 

Само заради процента успешна игра при първи сервис си заслужава да се проследи как щеше да продължи Григор с представянето си в турнира.

 

Не говорим изобщо и за количеството асове, реализирани срещу Джонсън. Не искаме и да се спомняме колко бяха те ...срещу Корда преди месец във Вашингтон.

 

23 аса като правило прави в играта си Джон Иснър. Ако това се случи при Григор, нека да кажем, че е имал...не много успешен, а направо изумителен ден на корта.

 

Във втория кръг Григор Димитров... отстъпи на Брандън Накашима 6:7(5), 5:7, 3:6. Американецът няма класата на сънародниците му Тейлър Фритц или Райли Опелка.

 

Витрината на мача: 55%(!) вкаран първи сервис за Димитров при 67% за Накашима, 78% успех при първи сервис за българския тенисист, 79% за Накашима,  12 аса за Димитров и 10 за Накашима.

 

Балансът: уинъри/непредизвикани грешки – при Димитров 33/39, при Накашима 29/26.

 

Не е до изразяване на разочарование, а до представяне на конкуренцията. Във втория кръг на US Open отпаднаха и Циципас, и Оже Алиасим, все тенисисти от топ 10.

 

Впрочем, и Хуркач, друг претендент за топ 10, също напусна състезанието рано, сензационно победен във втория кръг от Ивашко. Тенис.

 

Димитър Карарусинов

 

Дирекция „Български общности и информационна дейност“