ПОСТИЖЕНИЯ

Цигуларката Ангелина Абаджиева с концертни изяви и майсторски класове

19 септември 2022

 

 

„За мен цигулката е най­-изразителният инструмент, създаден от човека. Вече близо триста години този инструмент буди в нас възхищение“, казва Ангелина Абаджиева.

 

Световноизвестната цигуларка предпочита пътуването и в България да е свързано с концертни изяви и музикални проекти.

 

От много години цигуларката живее и работи в Германия. Концертмайстор е на три германски оркестъра.

 

Ученичка на проф.Боян Лечев, тя заминава за специализация в Германия. Следва кариера в Германия.

 

Тя е концертмайстор на оркестъра в Майнц, концертмайстор на оркестъра на Метропол театър и  концертмайстор на оркестъра на Кьолнското радио.

 

Намира цигулката за „царица на инструментите“. Говори за инструмента с романтика и ... със страхопочитание.

 

„За да заплаче и е нужен творец с перфектна техника, голямо сърце и изключителна обич към музиката, иначе си отмъщава“, отбелязва музикантката.

 

Преди време тя пристига в България, за да изнесе концерт със Софийската филхармония. Диригент на оркестъра е Максим Ешкенази.

 

Концертът е част от цикъл „Сцени и маски“. Представя на публиката музика, писана за театрални постановки по класически произведения.

 

Откровена е, че тенденции и процеси в съвременния свят не дават особени надежди младата публика да се обърне лесно с лице към музикалната класика.

 

Питат я: „Обедня ли духовно българинът? Какво е истинското богатство?“ Отговаря: „Духовното обедняване е почти в целия свят“.

 

Веднага тя изяснява за съвременния свят и ценностите. „Смея да твърдя, че ние живеем във време, в което парите се ценят повече от книгите“, отбелязва цигуларката.

 

Говори обаче с респект за публиката: „...Всеки изпълнител има една задача и тя е да грабне вниманието и да го задържи от първата до последната минута“.

 

Разбираме защо е важно музикант да се завръща към родната публика с програма.

 

Позитивни практики в отношението към духовното начало и музиката и днес има. Ангелина ги намира в Азия. Всяко дете там е задължено да изучава някакъв инструмент.

 

Интересно и поучително. „Ако детето и семейството са неспособни на такава покупка, държавата покрива разходите, свързани с инструмента“, отбелязва Абаджиева.

 

Преди три години тя участва в Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ в Пловдив. Публиката слуша изпълненията на трима Кьолнски виртуози - Arccordeon.

 

Формацията се представя в Пловдив в състав:  Ангелина Абаджиева – цигулка, Концертмайстор на WDR Sinfonieorchester – Кьолн, Амрай Колмер – цигулка, Александър Панков – акордеон, носител на наградата "Златен акордеон".

 

Двама български музиканти си партнират в тази германска музикална формация.

 

През 2022 Фестивалът на младите „Солинария“ в Созопол предлага концерт на музиканти и преподаватели. Свирят именити музиканти и млади дарования.

 

Освен най-изявените участници в провежданите майсторски класове по цигулка и пиано, на сцената се качват и техните преподаватели - Ангелина Абаджиева и Лилия Бояджиева.

 

В медии тук отбелязват, че редица записи на изключителната цигуларка остават в Златния фонд на Българското радио и телевизия.

 

Димитър Карарусинов

Дирекция „Български общности и информационна дейност“