ПОСТИЖЕНИЯ

Силвия Аздреева изкачи Еверест след него и Лхотце

11 август 2022

 

 

„Пред мен стоеше Еверест. Винаги съм си представяла, че като го зърна едва ли не ще се затичам към него“, изповядва Силвия Аздреева.

 

„Стояхме на 50-ина метра един от друг и „се гледахме“. Аз и Еверест. Нямах сили да стигна до него. Представяте ли си го?“, изяснява ситуацията смелата жена.

 

През 2022 петричанката ни изуми. Постигна нещо невероятно и непознато за българския алпинизъм до този момент: изкачи Еверест след него и Лхотце.

 

„Силвия пренаписа историята на българския алпинизъм“, обяви родна медия.

 

Осемхилядниците в Хималаите катерят като правило най-силните духом мъже. Предприетото е неимоверно сложно приключение.

 

Позволяват си това начинание и не толкова много алпинисти. Сред тях има и жени.

 

Не е тайна, че изкачването изисква изключителни усилия. Осъществява се с риск за живота. И този риск не е (само) в един момент. А непрекъснато спохожда алпиниста по маршрута към върха. На изкачване. И на слизане.

 

„На 15 май в 6.00 часа непалско време стъпих на единственото място, където имаш панорама, каквато очите ти никога няма да повярват, че е реална“ , си спомня  Силвия.

 

Смелата жена споделя, че по време на изкачването преминаваш през болка от всякакъв вид. Натоварват те физическите и психическите страдания.

 

За алпиниста месец и половина от живота е буквално битка за оцеляване. „...Но откажеш ли се, означава, че не си го искал достатъчно“, заключава Силвия.

 

27 часа по-късно, след като е стъпила на Еверест(8848 м.), тя стъпва и на Лхотце(8516 м.). Силвия дори не е професионален алпинист.

 

За изкачването на Лхотце тя ще каже: „...Всъщност не знаех, че това е върхът. Бях в ритъм на механично катерене и опити за дишане. Не осъзнах кога съм стигнала.“

 

„Самият връх Лхотце е малък и много стръмен. Ако искаш да го огледаш и снимаш трябва да се държиш за въжетата“, изяснява Силвия Аздреева.

 

Развява на върха българският флаг и флага с герба на Петрич. И поглежда към Еверест,където е била... Вчера.

 

Успехът на експедицията е колективен и индивидуален. Водач на експедицията е легендарният Нирмал Пуржда-Нимс.

 

Вторият връх може би дори е и по-сериозното постижение в актива на катерача. Силвия Аздреева е четвъртият български алпинист изкачил Лхотце след Христо Проданов, Иван Томов и Атанас Скатов.

 

Силвия е първата българка изкачила последователно Еверест и Лхотце.

 

„Сестра ми пак ни изненада“ – споделя брат и Петър Аздреев. Не знаели, че планира да изкачи освен Еверест... и Лхотце. Вероятно Силвия им е спестила информацията, за да не се притесняват.

 

Братът се гордее със сестра си. Той е против тези екстремни и трудни начинания, но знае, че нея... нищо не може да я спре.

 

В семейството им не им оставало нищо друго освен да се молят да завърши добре, да и пожелават успехи и да следва мечтите си.

 

Кметът на община Петрич споделя: "Гражданите са в еуфория от факта, че едно младо момиче е проявило такава невероятна воля на духа и психиката, за да успее“.

 

Кметът Димитър Бръчков оценява, че е важно да се мобилизираш, когато е трудно, да проявиш характер и да зарадваш хората.

 

Димитър Карарусинов

Дирекция „Български общности и информационна дейност“