ПОСТИЖЕНИЯ

Реализиращ се в Америка творец се представя и пред българска публика

13 юли 2022

 

 

От дълги години той живее и твори в Ню Йорк. Банкноти с отнета номинална стойност са превърнати от художника в произведения на изкуството.

 

В Америка творения на Хубен Черкелов има в престижни музеи. Заминал е, защото иска хоризонт и признание.

 

През последните години той на няколко пъти бе с произведенията си в България. И това прави творчеството му по-разбираемо или по-разпознаваемо и от българската публика.

 

„Българският народ трябва да види онова, което се прави на Запад, това, което се продава, нещо, което не е спонсорирано от европейски програми”, отбелязва Черкелов.

 

Коментира ситуации, свързани с изкуството. Защо представя свои картини тук. Изяснява: „В България основните пари, дори в изкуството, идват от европроекти, а не от частни лица, нито от галерии”.

 

За него това е голям проблем. В интервю казва, че това „не е естествен процес и  е пагубeн за развитието на българското изкуство”.

 

През 2021 той нареди самостоятелна изложба във Vivacom Art Hall в София.

 

Преди нея, изложба с негови произведения беше представена в края на 2020 и началото на 2021 в Габрово.

 

Към изложбата има издаден каталог с текстове на Димитър Камбуров, Деян Кюранов, Неда Нешева и Георги Тенев.

 

Неговите произведения са изображения заети от национални валути, създадени с помощта на фолио и акрил.

 

Част от работите са свързани със значими за изкуството ни имена като Иван Мърквичка, Антон Митов, Ярослав Вешин, Иван Милев. Изобразени са върху банкноти, печатани през 20-те години.

 

Впрочем, интересът в творчеството му към националните валути е от най-ново време. В ранните му фотографии и инсталации повторяща се тема е посткомунистическото общество, се отбелязва в медии.

 

След като негови творби са били представени в Ню Йорк , Венеция, Бостън и Вашингтон, следва негова изложба и в София.

 

За себе си той казва, че не се влияе от това кой какво харесва. Той не принадлежи на  някаква артистична общност.

 

В медии определят изкуството му като постмодернизъм. Черкелов обаче не се разпростира в разсъждения за стилове и групи в изкуството.

 

Интерпретацията на символи от наши и чужди банкноти, монети, е запазена марка на творчеството му.

 

Използва образи и от американската валута. Размишлява върху политика, история и култура.

 

Отбелязва се, че освен паричен знак, за него банкнотата е визуален код, сбор от символни знаци, средство за оценяване на изкуството като стойност.

 

Някъде из медиите намираме и това обозначение на твореца - причисляват го към Групата XXL.

 

Пределно откровен за средата, в която твори и се развива, той споделя, че времената на групи, базирани на естетически или политически идеи, са останали далече в миналото. „Всеки в Ню Йорк е сам за себе си”, подхвърля творецът.

 

Негови произведения са представяни в Музея на изкуството „Бронкс“, музея „Брогън“ във Флорида и на 54-тото Венецианско биенале.

 

Питат го:„Какво ви даде Америка?” Отговаря: „Самочувствието на гражданин на света, който няма комплекси. И има възможността да прави каквото желае”.

 

Димитър Карарусинов

Дирекция „Български общности и информационна дейност”