ПОСТИЖЕНИЯ

Веско Ешкенази е от професионалистите отдадени на мечтите

15 юни 2022

 

 

На човек, който не следва мечтите си, ще му е крайно сложно да преуспее в професията. Фокусираме се върху музикантите. Примери има.

 

Ако някой ще подложи на съмнение и тази максима, то погледът към кариерата на музиканта Веско Ешкенази ще го оспори или направо ще го обори.

 

Има звезди в професията със световна слава и признание. Виртуозният цигулар е от най-бляскавите имена на съвременна музикална България.

 

Кариерата на цигуларя се развива в Нидерландия. След 2000 година той е концертмайстор на световно известния амстердамски оркестър Концертгебау.

 

Славата на оркестъра е огромна. И това гарантира или провокира стремеж към отдаденост. Веско Ешкенази е силно отдаден на класическата музика.

 

Музикантът свири на цигулка Гуарнери дел Джезу. Стойността на инсрумента се измерва със стойността на цигулките Страдивариус.

 

Ешкенази е музикант на мечтите. И на предизвикателствата. Последното можем да свържем с концертите и взаимедействията му с други български музиканти извън България.

 

Сътрудничеството му с пианиста Людмил Ангелов оставя след себе си не следи, а творчески „удари“, които се помнят: като например преоткриването на аржентинското танго.

 

Често го цитират в отношението към света и Родината: „Аз съм космополит, но в България се чувствам най-добре“, казва Веско Ешкенази.

 

Сам той ни изяснява. Солист е в оркестър, получил през годините признание... за №1 в света. „Като солист на този оркестър правя неща, които са мечта на всеки цигулар“, изповядва Екшенази.

 

И обявява:“ Всички най-големи зали по света са щастливи, когато сме техни гости“.

 

Тук някой може да си каже, че следва „разходка“ из музикалната класика – кое произведение и как той... обича. И е имал шанса и случая... да свири.

 

Но не. Следва реплика за България: „...България обаче остава за мен най-милото и свидно място, където свиря“.

 

Привързаността не е плакатна. Тя е дълбока, извира от душата. Изградена е с разбирането какво и как да даде на публиката.

 

На българската публика той осигури и възможността тя да се наслади пряко в концерт на изявите на музикантите от ...Концертгебау.

 

Мислите му са обвързани с България. „Независимо от негативи в обществения живот, аз много обичам България“, ще каже още Ешкенази.

 

Веднага музикантът прибавя: „Не искам да се разделям с това да съм част от нея и нейният музикален живот“.

 

Юбилейният му концерт, посветен на 50-годишнината на големия музикант, се мести от октомври 2021 към април 2022. Пандемията налага различни ситуации. И предполага нови решения.

 

Музикантът иска да предложи на българската публика свои любими произведения. И концертът да бъде своебразна симбиоза между музика, поезия и театър.

 

В програмата са включени произведения от Вивалди, Бах, Сарасате, Албиони, Пиацола, Монти, Гершуин, Гардел, Менделсон, Владигеров...До него на сцената ще е Мартин Пантелеев.

 

Колкото до мечтите – то той е категоричен: желае всеки да има свои мечти. 

 

На читателите на едно списание музикантът пожелава: „Да следват мечтите си и да се стремят да ги осъществят“.

 

Димитър Карарусинов

Дирекция „Български общности и информационна дейност“