АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

НС прие правителството да осигури военно-техническа помощ на Украйна

05 май 2022

 

15:51

С гласовете на "Продължаваме промяната", ГЕРБ, ДПС, "Демократична България" и БСП парламентът одобри да даде мандат на българското правителство, което да осигури военно-техническа помощ на Украйна.

Това стана след близо пет часа дебат, в който всяка партия повтори позициите си, някои говориха за войната, стигна се дори до намесването на политиката на правителството за Северна Македония. Решението беше очаквано, още повече след писмото от посланика на Украйна в България от по-рано днес, в което изрично се посочва от какво има нужда страната, като в него никъде не се споменава изрично изпращането на оръжия.

 

15:22

Предложенията на ГЕРБ и "Демократична България" за оказване на военна помощ бяха отхвърлени от мнозинството от депутатите.

Предложението на "Продължаваме промяната" точно щеше да бъде подложено на гласуване, когато от ГЕРБ поискаха почивка.

 

То гласи

 

"Решение за предприемане на мерки, свързани с войната в Украйна. Народното събрание дава мандат на Министерски съвет на Република България да обсъди и приложи пакет от мерки, свързани с войната в Украйна и последиците от нея, в следните направления.

 

1.Цялостен пакет от мерки за преодоляване на последиците от наложените санкции в икономически, финансов и социален аспект, както и по отношение на енергийната и продоволствената сигурност на България.

 

2. Оказване на помощ на Украйна - хуманитарна, финансова и военно техническа, съобразно възможностите на Република България, както следва:
- продължаване подкрепата за членство на Украйна в Европейския съюз;
- помощ за украинските граждани, бягащи от войната - законодателни и организационни мерки с цел подобряване на капацитета за приемане и възможностите за интегриране до създаването на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна;
- Осигуряване на възможност за изнасяне на украинско зърно във Варна;
- Засилване на енергийното сътрудничество чрез доставки на електроенергия от Украйна и природен газ;
- Ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия в България;
- Продължаване на доставките на хуманитарна помощ, лекарства, дрехи и хранителни стоки.

 

Лора Филева

 

Заб. Част от по-обширен текст по темата

 

https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2022/05/04/4342715_narodnoto_subranie_prie_pravitelstvoto_da_osiguri/?ref=home_mainStory