ПОСТИЖЕНИЯ

Марио Станчев се завръща с проекти и концерти

19 януари 2022

 

 
 
Пианистът Марио Станчев е сред емблематичните имена на българския джаз.
Преди време в MEZZO.TV можеше почитателите на джаза да попаднат и на концерт на „Марио Станчев сикстет”.
Името му като изключителен български джазмен, получил международно признание с изяви извън България, стои до това на Милчо Левиев.
Марио Станчев заминава във Франция …в годините на комунизма. Завръща се в България ( с концерти) в годините на демокрацията.
Завръщането на музикантите е с проекти и с концерти. В това няма изненада.
Джаз-музикантите обичат да създават проекти. През годините основават нови и нови формации.
В родни медии днес ще прочетем: „Първият албум на „Симеон Щерев квартет”, издаден от „Балкантон”( 1976), прави името на Марио Станчев известно в европейските джазови среди…”.
Заминаването извън България и за двамата джазмени е изпълнено не само или не толкова с притеснения, каквито ще има, колкото…може би със страст към музиката, която е в тях.
Напира неистово желанието да свириш джаз, да свириш на една сцена с твои кумири или звезди в жанра. Марио Станчев иска да свири с Дизи Гилеспи…
През 2021 година той (пак) се завръща в родна България, за да свири с Димитър Карамфилов(бас) и Христо Йоцов(ударни). Концертът е в Пловдив.
Публиката в Пловдив има удоволствието да присъства на концерта на „Марио Станчев трио”. „Камерна сцена Пловдив” закрива сезона с концерта на триото.
Марио Станчев излиза с концерти в София и Пловдив. В края на 2021 в София предлага свой проект в рамките на фестивала „Камералия”.
Проектът му е построен върху пианото и контрабаса. Партнира му френският контрабасист Кристоф Ленконтан…
В България Марио Станчев сътрудничи с някои от най-известните имена на родната джаз сцена, като Веселин Койчев, Христо Йоцов.
Преди години на фестивал в Пловдив концерт изнасят Марио Станчев и Веселин Койчев, ръководител на легендарната формация „Бели, зелени, червени”. Веселин Койчев е автор на джаз, поп, симфонична и театрална музика…
Пианист, композитор, педагог, Марио Станчев активно концертира.
От къде тръгва към голямото изкуство? Музикалното си образование получава в НМУ и НМА. Пианист е в квартета на Симеон Шерев.
Баща му е пианист, майка му – певица. Тя е французойка. И той избира да напусне България.  
За кратко се озовава в Нанси. Изявява се в два концерта на джаз фестивала в Нанси. Забелязват го…Създава контакти.

Прави концерти с известния френски барабанист Даниел Юмер. Записва с него и с басиста Майк Ричмънд дългосвиреща плоча.

Остава задълго в Лион. Музикантът проявява траен интерес и влага усилия, за да убеди администрацията в Консерваторията в Лион един ден да има и департамент по джаз. И успява.
Както ще успее той и в…сътрудничеството с Рон Картър, Майк Ричмънд, Даниел Юмер, все известни джаз-музиканти.  
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”