КАЛЕЙДОСКОП

Театър на бесарабските българи в Тараклия

19 януари 2022

 

Театър на бесарабските българи функционира от 40 години в град Тараклия
От 40 години в град Тараклия – центърът на българите в Молдова, функционира театър на бесарабските българи. Той се нарича "Смешен петък", а негов основател и директор е Иван Иванович Боримечков, разказва за БТА Евилина Швидченко,редактор на единственото телевизионно предаване на български език в Молдова – "На Буджакска вълна".
През всеки нов театрален сезон той открива нови имена на актьори. Показва постановки на български класици и съвременни автори. Възражда и запазва културното наследство на бесарабските българи. „Когато аз бях артист и ръководител на руския театър, предложих да създадем и български. Идеята беше реализирана през 1981 година. На 7 декември същата година беше изнесен първият спектакъл – „Доклад с картичка“ на българските драматурзи, Борис Априлов и Хаим Бенадов, спомня си Боримечков.
Представлението е изнесено в Дома на културата, а Валентин Димитров и Олга Рунтова са първите актьори в театъра. През 1988 година той получава званието „народен“. Същата година е награден от Министерството на културата. През 2000 година кметът на град Тараклия Щепан Цолов решава да ги вземе на щат.
15 години със „Смешен петък“ работи и Петко Апостолов – гост-режисьор от България. Театърът участва в различни фестивали в Смолян, Широка Лъка, Стара Загора. Тополовград, Каварна, Кишинев, Болград. Получава собствена сграда и се премества да работи в читалище „Олимпи Панов“. С времето се появяват и млади талантливи актьори и режисьори.
Мартина Ганчева, БТА
https://glaspress.rs/%d1%82%d0%b5%d0%b0%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b5%d1%81%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%b1%d1%81%d0%ba