КАЛЕЙДОСКОП

Испания иска от UK да преразгледа "зеления списък"

14 юни 2021

 

Правителството на Испания поиска Великобритания да преразгледа „зеления списък” със страните, до които ще бъде улеснено пътуването от 17-ти май. Основният аргумент е, че епидемиологичната обстановка е различна във всеки един от автономните региони и не може да се генерализира.
Веднага след като стана ясно, че Испания не е сред 12-те държави в „зеления списък” на Великобритания, до които след 17 май ще се пътува без карантина на връщане, правителството на Педро Санчес поиска списъкът да бъде преразгледан на базата на регионалните показатели за развитието на пандемията от Covid-19. Сред най-малко засегнатите от пандемията региони например са Балеарските, Канарските острови и Валенсия, където традиционно почиват британците.
Затова според правителството е добре да се анализира конкретната дестинация в автономния регион, а не ситуацията в цялата държава. Ако Испания не бъде включена в „зеления списък” , британските туристи ще подлежат на 10-дневна карантина при завръщането си във Великобритания и ще трябва да направят 4 или 5 PCR теста, ако искат да я съкратят на 7 дни. С
поред испанските власти това ще усложни и оскъпи почивката им и най-вероятно британците ще се откажат от нея. В момента средната заболеваемост в Испания е 198 случая на 100 000 жители.
https://bnr.bg/post/101464490/ispania-iska-ot-velikobritania-da-prerazgleda-zelenia-spisak