ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Пианистката Виктория Василенко с изяви на родна сцена

08 юни 2021

 

Пандемията прекъсва фестивали. Променя планове. Музиканти редуцират концертните си изяви.

 

Концертната дейност обаче не спира. Някои концерти остават в графика. Концерти се провеждат при редуциран капацитет на запълване на зали.

 

Концертите носят оптимизъм. Те са алтернатива на самоизолацията. Освен че са израз на потребност от духовност в ежедневието ни.

 

Във време на пандемия концертите са и победа на духа над страха от зараза. Почитателите на музикалната класика пак пълнят зали.

 

Пианистката Виктория Василенко е от тези музиканти, които са на концертния подиум и във време на пандемия. И през 2020. И през 2021.

 

През 2020 тя изняся в зала „България” концерт заедно с руския пианист Сергей Редкин. Под диригентската палка на маестро Пламен Джуров в концерта ще звучат 11-и 12-и концерт за пиано от Моцарт.

 

През 2021 тя излиза в концерт заедно с пианистите Людмил Ангелов и Румен Цветков. В концертната програма ще звучат произведения на Емил Табаков, Уилям Болкъм, Хоакин Турина, Юлиуш Зарембски.

 

Назад във времето е първият и голям успех на международна сцена. Била е победител в конкурса „Джордже Енеску“ в Букурещ.

 

Тя ще е и сред поканените лауреати да изнесат концертна програма: заедно с цигуларката Гихи Ким и виолончелиста Валентин Радутиу представят премиерно Троен концерт от румънския композитор Дан Денеу.

 

Следва кратко турне в Румъния с цигуларката от Южна Корея. Тя също е победителка в конкурса.

 

Скоро след това пианистката и нейният съпруг – пианистът Сергей Редкин свирят на престижен клавирен фестивал в Рур, Германия.

 

7 пианисти от цяла Европа са избрани да представят на фестивала произведения на Людвиг ван Бетховен. Василенко е сред тях.

 

Почитателите на музикалната класика са превъзбудени. Музикантите изпълняват в поредица деветте симфонии на виенския класик в транскрибциите за соло пиано на Ференц Лист.

 

Пианистката е изнасяла рецитали във Виена (2008), Ню-Йорк (2010), Париж (2015), Мадрид (2015), Москва (2016) ,Женева (2017), разбираме от медиите.

 

Музиката е в жилите и от най-ранно детство. Когато била съвсем малка майка и пуснала оперите на Моцарт „Вълшебната флейта” и „Сватбата на Фигаро”. И…

 

Момичето останало силно впечатлено. Молило майка си да ги пуска отново и отново.

 

„Музиката ми беше по-интересна от детските филмчета”, ще каже след време Виктория.

 

Музикалното си образование Виктория е получила в България, Испания и Белгия.

 

Учи в Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София при проф. Стела Димитрова-Майсторова. По-късно е студентка на проф. Башкиров във Висшето училище по музика „Кралица София” в Мадрид.

 

Питат я: „Призовете, талантът или характерът, кое от трите отваря врати към голямата сцена?” Отговаря: „При всеки артист е различно. Комбинация от трите”.

 

И бърза да допълни с мисъл за нея самата: „Със сигурност най-силна роля играе характерът”.

 

Днес тя има и една мечта – да свири като солист на Концертгебау, Амстердам.

 

Димитър Карарусинов

 

Дирекция „Български общности и информационна дейност”