ПОСТИЖЕНИЯ

Мария Бакалова с номинация за Оскар

18 май 2021

 

Тя направи шеметен старт в кариерата. Младата актриса Мария Бакалова спечели две награди на филмовата критика, преди до получи номинация и за Оскар.
Именитият аниматор Теодор Ушев гледал филма само заради нея. И е категоричен: „Тя е изключителна актриса. Останах зашеметен от кратката и поява във филма”.
През март в медиите гръмна признанието: Мария остава в състезанието за престижната статуетка в Нощта на Оскарите. Номинирана е за Оскар за поддържаща роля.
Американската акадeмия за кинематографично изкуство и наука удостоява с това признание младата българска актриса за изпълнението й в „Борат 2” – филм на американския режисьор Саша Барън Коен.
Лентата получава нееднозначни оценки. Някои кинокритици я харесват. Други по-скоро оспорват. „Борат 2” обаче има номинация и за адаптиран сценарий.
За златната статуетка Бакалова се състезава с Глен Клоуз(„Елегия Хилбили”), Оливия Коулман („Бащата”), Аманда Сейфред(„Манк”) и Юн Юх-джунг („Минари”). Статуетката отива при Юн Юх-джунг.
Бакалова благодари на Академията. „Не мога да повярвам да чуя името си в компанията на тези забележителни жени и спиращи дъха изпълнителки”, казва българската актриса.
Веднага тя допълва:”За мен това е сбъдната мечта. Това е изключителен момент за мен и за изкуството в България”.
Колко големи могат да бъдат мечтите? Колкото ти позволява силата на духа да си поставяш високи цели и настойчиво да ги преследваш…
За един актьор признанието на Американската академия за кинематографично изкуство може да е пуанта в творческия му път. Удостояването с Оскар е сбъдната мечта за…всяка киноактриса…в Холивуд.
С номинацията за Оскар Бакалова вече е там, където друга родна кинозвезда все още не е достигала.
А тя не страни и от родното киноизкуство. Вече записа две роли в най-новите български филми – „Бащата” ( реж.Петър Вълчанов, Кристина Грозева) и „Като за последно” (реж.Ивайло Пенчев).
Номинацията и има и предистория. За ролята в „Борат 2” българската актриса е отличена с наградата „Изборът на критиците” за най-добра актриса за поддържаща роля.
Протегнатата ръка към митичната статуетка не е мечта, която граничи с илюзия. Получената оценка от филмовата критика е признание за постижение с ролята.
В медии ни припомнят, че последните 13 носители на „Изборът на критиците” са спечелили Оскар… в съответните категории…Но, не.
Има самочувствие. „Не трябва да има значение откъде идваш, а в какво вярваш”, отбелязва Мария в интервю за Асошиейтед прес.
Тя идва в света на киноизкуството от България. Завършила е НАТФИЗ.
Не е суетна. Нито превзета. „Тук сме за толкова малко време. Светът ще продължи. Затова наистина трябва да се обичаме, да се подкрепяме”, отбелязва Мария.
„Трябва наистина да се опитаме да сме по-добри и да се обичаме повече” - отправя своето послание към хората Бакалова.
Тя е убедена, че човек трябва да има големи мечти, да поема рискове и да няма нищо за губене.
С тази нагласа успехите и в професията няма да са рядкост. Отношението и към живота, към професията, към реализацията впечатлява и покорява.
„Човек може да падне, разбира се, но ако скача, може и да полети”, изповядва Мария Бакалова.
Димитър Карарусинов

Дирекция „Български общности и информационна дейност”