АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Доц. Кунчев: ще затягаме мерките възможно най-късно и възможно най-меко

20 октомври 2020

 

 
"Виждате какво се случва в Европа. Почти всички страни затягат мерките. Ние ще го направим възможно най-късно и възможно най-меко, с оглед на това да не не пречим на нормалния живот на хората, каза днес пред "Нова телевизия" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Той допълни, че за да няма по-рязко въвеждане на нови ограничения, трябва да се спазват разпоредените в момента мерки. По впечатления на доц. Кунчев обаче това не се случва.
По повод рекордният брой смъртни случаи за денонощие, отчетени днес той заяви: "Винаги, когато правим сравнение на данните, бих препоръчал да се ползват седмични данни". Доц. Кунчев все пак се съгласи, че бройката е голяма и свързана пряко с това колко хора са заразени и колко влизат в болница.
 
Пациенти с коронавирус са лекувани в 102 болници в страната
Пациенти с коронавирус са били приети в общо 102 лечебни заведения в страната. Това показват официалните данни, обобщени от инициативата на "Галъп интернешънъл болкан" и специализирания сайт clinica.bg "Индекс на болниците". Най-много пациенти са били настанени в Пирогов (324), "Св. Анна" в София (228), "Св. Марина" във Варна (266), "Св. Георги" в Пловдив (273), МБАЛ "Д-р Ив. Селимински" в Сливен (222).
От началото на пандемията през март тази година до 1 септември в страната са били хоспитализирани 5340 души с COVID-19, починали от тях са 613 или 11.47%. Подобни данни за Германия и Англия сочат смъртност от съответно 22 и 24 на сто.
 
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/10/13/4126000_koronavirusut_v_bulgariia_shtabut_obeshtava_da_zatiaga/?ref=home_mainStory