ПОСТИЖЕНИЯ

Игнат Канев инвестира в изграждане на църква, в болница, в бизнес и наука…

21 юли 2020

 

In Memoriam: Игнат Канев
Аз обичам България. Винаги съм бил горд българин. Винаги ще бъда свързан с моятаРодина”, казва Игнат Канев.
Именитият българин е предприемач в Канада. Изгражда хиляди къщи. Продава хиляди коли и камиони. И не забравя България.
В годините на демокрацията той често пристига в Родината. Инвестира в България.
Преди много години, предприемчив, амбициозен, активен, той заминава в чужбина. Сменя дестинации, сменя бизнеси, сменя държави.
Канев е напуснал България в предверието на Втората световна война. Заминава да прави бизнес извън България.
Роден е през 1926 година. Няма финансова възможност да учи. 14 годишен се озовава извън страната, но не се откъсва от България.
Свързва се с български градинари в Австрия. Бързо трупа умения. Търгува със земеделски стоки. Напуска Австрия през 1951. Отпътува за Канада.
„Казват, че твоят дом е там, където е сърцето ти. Моето сърце завинаги е в България”, специално подчертава родолюбецът.
Свързва духовността с религията. Живот и действия е обвързал с построяването на българска църква в Торонто.
Българските храмове са стожери на вяра и духовност. И така е било открай време.  
Строежът на българския храм в Брамптън започва през 2004 г. Завършва през 2005 г.  Изградена e еднокорабна базилика в нововизантийски стил.
Семейството на Канев дарява земя, разположена на един от хълмовете в Брамптън. В акцията за набиране на средства се включват и други българи.
Храмът е тържествено осветен на 27 март 2006 г. За освещаването пристигат двама български митрополити – Йосиф, епархийски митрополит за Канада и Негово светейшество Неофит, Русенски митрополит.
Храмовете събират българи от различни поколения. Разяждани от мисли за успех и кариера, терзани от носталгия, окрилени от реализирани мечти, емигрантите все по-настойчиво обръщат поглед към България.
„През първите тежки години в странство аз имах само мечти и надежди”, ще каже и той – големият българин - Игнат Канев.
Предприемачът инвестира в България. С негови пари се изгражда „Канев център”. Разположен е на територията на Русенския университет „Ан.Кънчев”.
Създаден е конгресен център за развитие на бизнес и наука. Оборудван е с модерни системи за осветление, озвучаване, презентации и симултанен превод.
Центърът е мащабна инвестиция: комплекс, изграден на два етажа. На втория етаж има и заседателна зала, и конферентна зала, и зала за пресконцеренции.
Комплексът е място за провеждане на конференции, конгреси, трудови и кандидат-студентски борси, семинари, изложения и фестивали.
С негови средства е открито ново отделение в университетската болница „Канев“ в Русе. Обновяването на отделенеието е на стойност 500 000 лв. Четвърти негов дарителски жест за болницата.
Игнат Канев поддържа добри взаимоотношения и с българския митрополит в задграничната ни епархия - митрополит Йосиф..
Големият българин е удостоен с църковния орден „Св.Кирил и Методий” - първа степен. Отличието му е връчено от Негово Светейшество Патриарх Неофит.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информацинна дейност”
Заб. Материалът излезе в инфопортала „Родина” през 2019.