ПОСТИЖЕНИЯ

Хубен Черкелов - авангардист с признание в Америка

07 юли 2020

 

 

„Заминах за Щатите, за да не гния в България”, ще каже Хубен Черкелов. Стряскащо. И няма как тези думи да не стряскат.Заради изказа.
Черкелов е авангардист. Заминал е за Америка. През 21 век. Развива се в Америка. Успешно се е реализирал в Америка.
Той сякаш харесва играта с думи и сюжети. Като художник, много цени и силно се уповава на поп арта. Работи в полето на модерното изкуство.
Пътуването му в Америка му отваря хоризонт. Пътуването е като в приказките. Пристига с няколко картини. И без пари.
Роденият в Кърджали се озовава в Ню Йорк през 2000 година… със 150 долара... Има и няколко телефонни номера на приятели.
Телефоннте номера са от времето, когато е реализирал своя изложба в Ню Йорк. Било 1996…
В живота си той е сменял различни професии. „Фокусирах се върху това, което мога”, ще каже не без сарказъм художникът, относно заниманията си. А той очевидно може много.
В България художникът продавал картините си за по 500 долара, разбираме пак от медиите. В Америка - първите картини продал за по 3500 долара. Нататък - продавал произведенията си и много по-скъпо. 
Разбираме и друго: произведенията му са високо оценени. Някои достигат до цена от 100 000 долара. Определено, Америка е силен пазар за създаващи модерно изкуство.
Няма смисъл да си играем с думите – ценени или оценени…Цената на произведенията има своя обосновка и с музеите, които ги експонират. Негови картини са представяни в Музея на изкуствата „Бронкс” в Ню Йорк, Музея „Брогън” във Флорида…
Художникът ще се завърне в България…И не от носталгия, след години престой в Америка, а с изложби. През 2019 той нареди в София изложба с негови произведения.
През 2020 творецът чества 50-години юбилей. Има повод да представи изложба на свои произведения. А може да обърне внимание и на друг юбилей - 20 години кариера в Америка.
По покана на директора на една галерия на Оборище №5 в София  Деница Атанасова-Гергова, Хубен Черкелов подбира над 30 платна от различни периоди на своето творчество. И ги излага в галерията.
 
В "The World $ Yours" намират място и три впечатляващи с размера си платна със сюжети от американската история,участвали в 54-тото Биенале във Венеция.
 
Хубен Черкелов е разказвач в образи. Чете изображенията върху парите, разкодира ги, превежда ги и ги пренася от миналото в настоящето. „Аз не се влияя от това кой какво харесва. Обичам да провокирам, да правя неочаквани неща”, ще каже авангардистът.
Художникът стъпва върху наследството на попарта от 50-те и 60-те години. Надгражда. Последните му творби предлагат образи като Батман, Супермен, Супергърл… Въображаемите герои са намерили място върху различни финансови инструменти.
Изразните средства на художника са: масло, акрил, импасто и фолио.
За живота си, извън изкуството, той споделя, че обича да се разхожда из Ню Йорк. Обича да ходи из хипстърски кафенета. Слуша разговорите…Изпълнен с ирония.
В кафенетата било пълно с безделници. Говорели за слаби филми от 80-те години. От сутринта били напушени и пияни. Изпълнен…е с ирония. С тези хора той няма нищо общо, но обича да ги слуша.  Зарежда се като ходи по музеи и галерии.
Относно създаденото от твореца, разбираме, че ако финансовите институции взимат от изкуството образи, за да ги инкорпорират в купюри и монети, то той взима тези образи и ги връща на изкуството чрез творчеството си.
Картините са провокативни. Сложно модерно изкуство. „Когато рисувам пари, аз като екзорсист изкарвам бесовете от тях”, споделя модернистът.
„Ако приемем,че парите са нещо мръсно, то аз ги връщам отново във форма на изкуство, гоня лошия дух от тях и ги пречиствам”, изповядва Хубен Черкелов.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”