Предстоящи Събития

Изложба в СГХГ в памет на Христо Явашев - Christo

18 юни 2020

 

 
 
IN MEMORIAM
ХРИСТО ЯВАШЕВ - CHRISTO
(1935 – 2020)
19 юни – 19 юли 2020
С тази изложба Софийската градска художествена галерия отдава почит към необятния талант на Кристо, който напусна земния свят малко преди да навърши 85 години.
Независимо от житейските превратности, чувството за космополитност и предопределеност на неговия житейски и цивилизационен избор, Кристо никога не е скривал своя български произход. Срещата му с Жан-Клод в Париж през 1958 година се превръща в повратна точка в неговия живот и творчество и ражда щастливото съзвучие на един изключително хармоничен и успешен артистичен тандем.
В експозиция посетителите ще видят 5 литографии и фотогравюри на негови проекти, част от колекцията на СГХГ придобити през 2015 г., когато бе представена за първи път в България изложбата „Кристо и Жан-Клод: графики и обекти 1963 -2014“.  Тази изложба бе реализирана с личното съдействие на големия художник, който я предостави безвъзмездно за експониране в трите зали на галерията. Към литографиите и фотогравюрите са представени и разнообразни текстове за личността и творчеството на Кристо от американските критици Michael Kimmelman /The New York Times/, Jerry Saltz, руската журналистка Анна Толстова /Коммерсантъ Weekend/, написани веднага склед смъртта на Кристо. Заедно с тях ще могат да бъдат и прочетени текстове на Георги Лозанов и Лъчезар Бояджиев. Посетителите имат възможност да видят и едно малко известно интервю на Кристо пред Георги Лозанов и камерата на режисьора Стоян Радев,  направено в неговото ателие в Ню Йорк и предоставено ни любезно с дублаж на български език от телевизия „България он еър“
Специално място в експозицията има и филмовата програма  от 6 филма, на английски език за едни от най-известните проекти на Кристо и Жан-Клод.
***
Филмова програма 
Вторник  - 23 юни
Christo and Jeanne - Claude
Christo’s Valley Curtain, 1974. David Maysles, Albert Maysles and Ellen Hovde, 28 мин. (на английски език)
Christo and Jeanne - Claude
Running Fence, 1978. David Maysles, Charlotte Zwerin and Albert Maysles, 58 мин. (на английски език)
Сряда
Christo and Jeanne - Claude
Islands, 1986. Albert Maysles, Charlotte Zwerin and David Maysles, 57 мин.
Четвъртък
Christo and Jeanne – Claude
Christo in Paris, 1990. Albert Maysles, David Maysles, Deborah Zwerin and Susan Froemke, 58 мин. (на английски език / in English language)
Петък
Christo and Jeanne – Claude
Umbrellas, 1995. Henry Corra, Grahame Weinbren and Albert Maysles, 81 мин. (на английски език)
Събота
Christo and Jeanne – Claude
On The Way To Over The River, 2007, 35 мин. (на английски език)
Christo and Jeanne – Claude
Wrapped Trees. 2007, 26 мин, (на английски език)
Неделя
Christo and Jeanne – Claude
The Gates. A film by Antonio Ferrera. Albert and David Maysles, and Matthew Prinzing, Maysles Films, 2007, 98 мин. (на английски език)
***
http://artsofia.bg/bg/events/2020/06/19/izlojba-v-pamet-na-hristo-javashev-christo