ПОСТИЖЕНИЯ

Баритонът Владимир Стоянов на софийска сцена в опери на Верди

17 юни 2020

 

В разговор баритонът Владимир Стоянов разсъждава колко силно му е повлияло изкуството на Пиеро Капучили. Баритонът е получил особено признание в Италия.
„Заради фразирането, експресивността и чувствителността”, Капучили е номер едно”, обявява Стоянов. За него той е последният голям баритон от италианската школа.
„Капучили имаше магична енергия. Затова го обичам. Техника и енергия. Върхът"…заключава артистът.
В света на оперното изкуство изречени думи за влияния, свързани с колеги, не се срещат много често. Всеки професионалист се стреми да се наложи в свят на изострена конкуренция.
„…Наблюдавам Капучили как се опитва да разреши проблемите. И аз се опитвам да ги разреша по същия начин”, изповядва Владимир Стоянов.
Българският баритон е от големите имена в оперното изкуство. Обявяват го чужди издания. Казва го Марк Глейнвил за английското списание „Опера нау”.
Снимката му е на корицата на списанието. Англичанинът го определя така: „Коронованият принц на баритоните”.
Ласкавите оценки за българските оперни звезди по света свикнахме да свързваме с изявите на сопраното Соня Йончева. През последните години. И не само с нея…
И за Владимир Стоянов, и в същото време, се говори със суперлативи. В специализирани чужди издания. В края на миналата година Владимир Стоянов бе удостоен в Италия с почетното звание „Рицар на Верди!”
Той е единственият българин получил престижното отличие…А най-важното, в този момент, е, че българската публика може да го чуе и „на живо” тези дни в София.
На сцената на Софийска опера баритонът ще се представи в края на юни в оперите на Верди „Трубадур”, „Риголето”, „Травиата”…
Предложената поредица си е изкушение за всеки ценител на оперното изкуство. Днес това изкуство не преживява криза. Пандемията направо го покоси. И в Лондон. И в Париж. И в София.
Затварянето на кината, концертните зали, театрите, оперите… е голям удар срещу културата. От ситуацията трябва да се излезе с чест. Заради смисъла и значението на духовното начало в живота ни.
С чест ще означава и преструктурирани програми, и въведени нови практики. И финансов ангажимент на държавата към изкуството.
Без точни действия, без скоростни реакции, от страна на държавата, без мощно финансиране…”завръщането” на операта в живота ни вероятно няма как да се случи много скоро.
И, все пак. Днес битката за изкуство е битка за нашия свят - живян смислено, изживяван пълноценно, преживяван в контекст и преобразен от ценности.
Владимир Стоянов днес е в България. През юни е на сцена в София. С 50% запълнен капацитет… на залата. Като резултат от наложени изисквания в битката срещу разпространението на коронавируса…Операта се завръща!
…А баритонът ни връща в разговора към светилата. Към Капучили. Съобщава ни, че, неговият учител, големият български бас Никола Гюзелев е бил близък приятел на Капучили.
За Гюзелев е било много важно да разбере къде е преходът между гласовите регистри. За него това е ключът към техниката. „Разликата между средния и високия регистър не трябва да бъде много голяма”, изяснява артистът.
„Диригентите могат да те накарат да пееш най-трудния пасаж от операта отново и отново и трябва да си в състояние да го направиш”, прибавя баритонът Владимир Стоянов.
Когато го питат смята ли се за успял, той отвръща: „Бих се квалифицирал като успешен човек, в смисъл, че съм постигнал много от нещата, които съм искал”…
Особено внимава за качеството на звука. И обявява: „Голям почитател съм на добрия звук и създаването на правилния контекст за добро пеене.”
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”