ПОСТИЖЕНИЯ

България на „Евровизия”. Flash Back: Постижение №1

20 май 2020

 

Кристиан Костов с Beautiful Mess – 2-о място на Евровизия
 
„Искам да стана световно известен”, казва новата млада българска музикална звезда Кристиан Костов. Звездата на Кристиан изгря особено ярко на музикалния конкурс "Евровизия" в Киев.
 
17-годишният веднага допълва: „Това не е просто някаква детска мечта. Смятам, че човек има всички шансове да стане световно известен”.
 
Звучи ви надменно? Нищо подобно. Новата звезда на музикалния небосклон припомня за екипа и продукта, че вече се работи с минимум два музикални пазара.
 
Роденият в Москва голям талант е рожба на смесен брак. Впечатли мнозина и в България. Участва в българско издание на музикалния формат „X фактор”…
 
Кристиан Костов е най-младият участник в тазгодишното издание на песенния конкурс "Евровизия".
 
Вече е получил признание в телевизионни формати. Много руснаци го познават от телевизионното шоу "Голос" от 2013. Там той стигна до финала.
 
Крис е участник в престижни музикални формати в Русия и България. Включването в Евровизияизглежда следващата логична стъпка по пътя на успеха.
 
През последните години прекарва повече време в България. Не вижда изявите си на музикалната сцена като самоцел. Не е самовлюбен. Скромно споделя, че изпълнителят носи само 20% от успеха.
 
Почтен, премерен, деликатен, Кристиян ни препраща към екипа. Той е същият както и при представянето на Евровизия на Поли Генова. В него са и Борислав Миланов, и Себастиан Арман, и Йоаким Бо Персон. В екипа е и Саня Армутлиева от „Вирджиния рекърдс”.
 
Конкурсът не е преставал да залага на откритието за европейската музикална сцена. Признати поп звезди като Патрисия Каас, Бони Тейлър или Филип Киркоров не са триумфирали на върха при участието си в Евровизия.
 
Търсенето на експеримента, смесването на жанрове, преплитане на модерно звучене с елементи на националния фолклор никога не са били изоставяни.
 
Вярно, съмнения за геополитически проекции върху музикалния продукт е имало, сигурно има и сега. Най-премерено и коректно по въпроса е май да се измъкнем: „без коментар”.
 
В България сме особено чувствителни на тема гласуване на регионален принцип и включване в комбинации. В Евровизия сега гласуват и зрители, и национални журита.
 
Днес ни изглежда преодоляно самосъжалението и разочарованието, скептицизмът и песимизмът от това има ли смисъл България да участва на Евровизия. С Beautiful Mess България влезе в топ 3.
 
В две поредни издания на конкурса през 2016 и 2017 България постигна изглеждащото непостижимо до преди известно време, но самата реалност днес – класиране на Големия финал.
 
Медии оценяват посланието на Beautiful Mess. Светът около нас е бъркотия. Контрастът между черни и бели герои трудно може да бъде видян. Композицията е с модерно поп звучене.
 
Изпълнението на Кристиан „на живо” е замайващо и проникновено. И е още по-впечатляващо от гледането на клипа.
 
Броени часове преди Големия финал котировките на букмейкърите „заиграха”. Почти изравнени бяха котировките на трите големи фаворита в Киев – представители на Португалия, Италия, България…
 
Във Филип Киркоров изпънителят вижда своя идол. И не крие това. Важно е да си благодарен за своето израстване в професионален план, а не да въртиш мисли като ветропоказател, духан от конюнктурата.
 
Кристиан бе пределно откровен в интервю пред „Дойче веле”: „Прекланям се пред Дмитрий Билан. За мен беше чест да работя заедно с него и да попадна в неговата група. Харесвам много и Сергей Лазарев”.
 
Класирането на Големия финал непосредствено след победителя Салвадор Собрал от Португалия бе посрещнато от Крис с бликнали сълзи – торнадо от емоции, доминирани от устрем, отдаденост, разочарование и нежелание да повярва, че "Евровизия" приключи.
 
Вяра Анкова, генерален директор на БНТ точно забеляза: „Кристиан е големият победител, защото пребори голямото напрежение и голямата отговорност, която носи”.
 
Димитър Карарусинов
 
Дирекция „Български общности и информационна дейност”