ОТКРИЙ СЕБЕ СИ И СВЕТА

Георги Господинов: Бъдещето не ни е вече дом, търсим нови убежища

11 май 2020

 

 
"Дневник" разговаря с писателя Георги Господинов за новия му роман "Времеубежище" и за човека в един рязко сменящ се свят. Корицата на книгата е с рисунка от Недко Солаков и с дизайн на Христо Гочев. Книгата вече може да бъде поръчана предварително от сайта на издателството и книжарниците.


Нов роман в разгара на извънредното положение и невиждана пандемия, не е ли твърде смело?


- Знам, че може да е чиста лудост. Няколко човека ме посъветваха да изчакам нещата да се оправят. Сякаш някога е имало идеално време за литература. Книги трябва да се пишат и излизат във всяко време, според мен, дори в такова. Особено в такова. Иначе значи да сме се предали твърде лесно. Поехме този риск с моите издатели от "Жанет 45" и на 29 април романът ще тръгне към читателите си.
 
Винаги съм вярвал, наречете го наивно, глупаво и сантиментално, че книгите произвеждат смисъл. Аз самият имам нужда от това всекидневно. Някъде четох, че от всички повърхности коронавирусът се задържа най-кратко върху хартията, само 3 часа. Поне от книгите няма защо да се боим.
 
А вписва ли се сюжетът Ви в този апокалипсис?


- Писах романа в света от вчера. Не съм предполагал това, което ще се случи. Миналото лято беше почти завършен, но исках да отлежи, да редактирам. Предадох ръкописа през февруари и започна да се случва всичко, което се случва. Тогава изведнъж си дадох сметка, в романа има две основни теми - изгубването на памет и дефицитът на бъдеще.


Как живеем в свят, в който бъдещето ни е отказано, а настоящето се разпада пред очите ни? Къде търсим убежище? Предчувствието за разпад витаеше във въздуха още докато пишех. Даваха ни се явни знаци. Но сега разпадът е пред очите ни. И това, което описвах като възможно близко бъдеще, донякъде вече е настояще. В романа по-конкретно се говори за "вируса на миналото", който се предава най-бързо през очите и ушите, споменава се испанският грип от 1918-а. Има един епизод, в който героите гледат днес финала на Световното по футбол от 1978-а сякаш се играе в момента. И ето че сега телевизиите започнаха да излъчват стари мачове. Онзи ден гледах финала от 2004-а.


Открехнете още малко вратата за нашите читатели към сюжета.


- Гаустин се завръща и поема нещата в свои ръце. Всичко тръгва от един негов проект и мечта - да възстановява миналото и спомените на тези, които губят памет. Той е този, който отключва минало и вярва в света от вчера. Прави клиника за минало, която се разраства. Впрочем такава терапия вече съществува. Стига се до улици и градове от друго време. Миналото тръгва да завладява света. Все повече хора търсят убежище в щастливите и спокойни години от 1960-те, 70-те или 80-те. И тогава се стига до европейски референдум за минало. Всяка държава е изправена пред своя избор. Какво ще избере България? А Германия, Испания, Италия, Швеция Докъде може да стигне това? Нови граници, визи, нов ред? И как се справя човек със собствената си самота в дни, когато познатият свят изчезва пред очите ти.


Как избрахте заглавието и защо тази дума?


- Защото описва едно състояние, необходимост или предчувствие, което все повече се сбъдва. Защото сме бездомни във времето. Това е краткият отговор. Това е и усещането, което имах, докато писах този роман. Бъдещето не ни е вече дом. За съжаление към този момент и настоящето не е. Ще ни трябват нови убежища. Много бих искал и този роман да бъде дом за няколко човека поне. В романа Гаустин прави тъкмо такива убежища във времето, в минали времена. Самата литература е вемеубежище, място, където да се спасиш, когато светът се срутва.


Всъщност думата времеубежище се появява още във "Физика на тъгата". Никой още не е измислил бомбоубежище срещу времето.
В синопсиса на книгата Ви четем: "Роман-изследване за това как се живее в ситуация на остър дефицит на бъдеще, преплитащ ирония, носталгия, сатира. Роман за дискретното чудовище на миналото, което ни очаква утре." Много песимистично е това - наистина ли смятате, че нямаме бъдеще?


- Всъщност в романът има доста смях и ирония. Понякога смехът, разбира се, е болезнен. Като човек, който обича миналото и света от вчера, този роман наистина не беше лесен за мен. Той е доста по-суров по отношение на това бягство назад. Обърнете внимание, че всички идеологии се легитимират през бъдещето или през миналото. А най-често и през двете едновременно. Обещаваме ви да бъдем толкова велики отново, колкото бяхме преди.


Бъдеще и минало се обещават най-лесно. Това е празният чек на пропагандата. Литературата подлага всичко това на съмнение. Чакайте малко, къде във всичко това е майка ми, баща ми, оня бездомник на улицата, дъщеря ми, аз самият. Какво се случва с болните от Алцхаймер например в едно полудяло и изгубило ума си общество? В романа има доста истории за хора, губещи паметта си. Ами това е една от най-разпространените, често премълчавани тежки травми в света днес.


Темата за миналото минава през много от книгите ви, през романите, поезията и разказите. Сещам се, разбира се и за "Сляпата Вайша".


- Това ме интересува. Интересуват ме книги, които изследват една тема, оглеждат я от всички страни, въвличат и читателя да мисли заедно с автора по нея. Аз, както и всеки, знам само парченце от онова, което се случва. В главите на читателите се разгъва истинският обем на всяка мисъл, на всяка книга. Романът е само покана към тях - хайде да помислим заедно, защото нещо се случва с нас. Нещо не е същото, нещо е започнало да се скапва. Оттук тръгват всичките ми романи.


Някои истории намират своето време по-късно, като "Сляпата Вайша". Темата за това как, гледайки с едното си око в миналото, а с другото в бъдещето, оставаме слепи за днешния си живот е трудна и важна тема. Особено днес и сега. Във "Времеубужище" има някои "нови и предстоящи диагнози", една от които е "Синдромът на Сляпата Вайша".


Казвате, че сегашното време не и е вече дом. Смятате ли, че децата ни също се чувстват неуютно? И как да им осигурим хубаво детство?


- Ето нещо, което е наистина важно. Какъв е домът, каква е детската стая на света, която оставяме на децата си. Как им показваме и разказваме този свят, без да убиваме чудото, но и без да ги дистанцираме прекалено от реалността. Светът се променя за години напред. Как растеш в години на криза? Как запазваш мечтата си по един свят, който е затворил пред очите ти. Един свят, който по цял ден брои жертви.


Слава Богу, мисля че децата ни са много по-силни, по-свестни и по-умни от нас. За по-добри, със сигурност. Гледам дъщеря ми как се справя в тези времена, тя е на 13. Ами справя се дори по-добре от мен. Чете, говори много с приятели, учи, не се е отчаяла, прави си планове, като всички деца, предполагам. Винаги съм вярвал, че в един самозабравил се свят единствено мисълта за децата ни може донякъде да възпре скоростта и слепотата, с която сме се втурнали нататък.


Как стана така, че паметта ни, лична и обща, си взе багажа и си тръгна? Как българите забравихме толкова важни уроци от миналото? Или може би целият свят ги забрави?


- Колкото по-малко памет, толкова повече обилие от минало, казва един от героите в романа. Завръщането на национализма днес, с присъщия кич и безвкусие не е само българска черта. В романа с повече хумор става дума и за това. Проблемът е, че развихме един вид плоска, сувенирна памет. Паметта не е ковьорче с хайдушки мотив, не е и хоро в планинско езеро. Паметта е смисъл и дом, в който можеш да влезеш и да си спокоен с него. Не да се биеш в гърдите и да мразиш непрекъснато. Паметта е да разбереш "тъгите на България" и тъгите на света. Да усетиш, през тялото си да усетиш, защо например "Отечество любезно" на Вазов (кой тук ще се изстъпи срещу Вазов по тази линия), та защо тази поема свършва така "И ние в тебе, майко, ще умрем чужденци".


Автор сте на книга с есета, която се казва тъкмо "Невидимите кризи". Видима ли е вече кризата днес?


- "Невидимите кризи" дойде след онази икономическа криза през 2008 г. Тогава исках само да кажа, че след видимите икономически кризи, винаги дебнат едни по-малко видими, но важни кризи на смисъла. Сега ми се иска да го кажа още по-категорично. Кризата с този вирус и идващата финансова криза са видими. Но заедно с тях идват други кризи - на смисъла, на тъгата, на отчаянието Трябва отсега да мислим по тях. Като възстановим икономиката, няма да възстановим автоматично изгубения смисъл. Това също иска много работа. И тук литературата знае повече, и изкуството. Никога не ги подценявайте.


По време на извънредното положение Вие сте извън България, но сигурно следите какво се случва тук. Според анализатори вече се чувства заплаха за демокрацията. Вие как мислите?


- Демокрацията, спомнете си, беше в опасност и преди извънредното положение. На много места по света след 2016 г., да речем, безпардонността и популизмът станаха най-силното политическо оръжие. Сега хората са притеснени от новото свръхследене (не че преди това нямаше), ограничаване на права, нови йерархии в обществото, разчистване на терена за локални диктатури. Има необходими мерки на ограничаване и това е разбираемо.


Онова, което можем да правим, е да развиваме чувствителност и готовност да реагираме, когато тези мерки спрат да бъдат временни или рязко преминават недопустими граници. Да не се върнем изведнъж в един свят на дълго затворени граници, подозрение към другия, произвеждане на врагове и преследване на вътрешни такива. И тук паметта е особено необходима, поне ние в Източна Европа имаме опит от недалечното минало, който предупреждава. Въпросът е не просто да оцелеем в тази криза, а да излезем от нея запазили човешката си същност и с известно достойнство, ако можем. Дори само заради децата, които стоят с нас в една стая и ни наблюдават.


Как се отразява такава ситуация на творците? Провокира или блокира?


- Толкова много неща има да се мислят, толкова много истински драматични истории се случват с човека сега. И толкова много неща ми се правят и пишат. Това е абсолютно предизвикателство към всеки творец. И изпитание към собствената ни чувствителност, свръхнатоварване и отваряне на сетива. Пишем за постапокалиптичния читател. За тези, които след време ще правят археология на всекидневието по нашите приписки, които сме оставили.


Как бихте коментирали прогнозите, че светът вече няма да бъде същият?


- Светът вече не е същият. Струва ми се важно, като започнем да излизаме от стаите си, да улучим мярата, с която знаем какво точно от вчерашния свят да пренесем. И какво да оставим там завинаги, защото не беше съвършен. В предишния ми роман "Физика на тъгата" има една инструкция за прегръщане, отправена към постапокалиптичия човек. Вижте я, ако ви попадне книгата. Може би ще се учим отново да се прегръщаме, като се срещнем. Представете си само тази сцена, това е достатъчно, за да усетим колко уж малки, а ключови неща ще са сменени.


Личните ви страхове в този момент?


- Страховете ни винаги са конкретни и свързани с най-близките хора. Към тях връхлита тревожността, която никога няма съвсем ясни очертания и това не я прави по-лека, напротив. Свързана е с това колко дълго може да понесе това състояние на страх, изолация, самота и известна безнадеждност. Казано иначе, колко здрави са нашите вътрешни човешки и цивилизационни устои, преди да започнат да се разпадат. Това е дълга битка за човека в човека. И тук литературата има какво да каже.
https://www.dnevnik.bg/intervju/2020/04/20/4056519_virusut_na_minaloto_i_romanut_kato_ubejishte/