ПОСТИЖЕНИЯ

Аглика Генова и Любен Димитров свирят Рахманинов

05 май 2020

 

Композитор, пианист и диригент, Сергей Рахманинов е от най-ярките имена в класическата музика. Бил естествен преход към модернизма в руската музика. Така казват за него в енциклопедията.
Любимият ученик на Чайковски, виртуозен пианист, гениален композитор, чиято музика звучи в холивудски продукции. И това е Рахманинов. Тези определения също ще срещнем при представянето на композитора в медии.
За формирането му голямо влияние оказва Пьотр Илич Чайковски. Композиторът е повлиян е и от творчество на Александър Скрябин.
Намират, че разликата между Скрябин и Рахманинов е чувствителна. Свързват я с усещането за мелодичност и динамичност.
Творчеството на Рахманинов включва различни жанрове. Връх в него са симфониите и симфоничните произведения. Отбелязва се, че те разтърсват със своята експресивност и динамичност.
След Революцията през 1917 година Рахманинов напуска Русия. Установява се в САЩ. Изявява се като блестящ пианист. Гастролира в американски и европейски концертни зали.
Какво казва още за Композитора енциклопедията? Изостреното лирическо усещане за грандиозни социални сътресения при него е свързано с въплъщението на образа на родината. Бил проникновен художник на руската природа.
В музиката на Рахманинов съществуват и страстни бурни пориви и упойващо поетично съзерцание, волева решимост и трепетна чувствителност, мрачен трагизъм и възторжена патетичност. Всичко това привлича като магнит изтъкнатите пианисти към негови произведения.
На световния музикален пазар неотдавна се появи компактдиск с произведения на Сергей Рахманинов. Произведенията изпълняват пианистите Аглика Генова и Любен Димитров.
Те са известно клавирно дуо. Издали са над 12 компактдиска. Имат престижно международно признание за изпълнителските си умения.
Корените на този проект търсим в далечната ни вече 1995 година. В стая на Хановерската музикална академия. Музикантите били солисти на Владимир Крайнев. Разисквали важна тема.
Музикантите обсъждали програмата на първото си конкурсно участие като дуо. За всеки изпълнител това е ключов момент. Учителят не се колебал много, за да посочи композитора: Рахманинов.
Изборът паднал върху представянето на Втора сюита на Рахманинов, соната на Моцарт и фантазия на Шуберт.
25 години по-късно музикантите споделят, че всъщност произведенията на Рахманинов за две пиана и четири ръце никак не са малко. Общото им времетраене е 150 минути.
От идеята до осъществяването ѝ минава една година.Резултатът от труда им е - двоен албум и световна премиера.Щастливи сме, че Господ ни даде сили да го направим”, признават музикантите.
В кариерата им не им липсва признание. Получавали са го и за други техни продукти. Сегашният е сред номинациите за Наградата на германската критика.
Отзивите са впечатляващи. „Тази музика изисква истински виртуози. Генова & Димитров са най-подходящите интерпретатори, направили тези записи като една истинска любовна история”, съобщава германската преса.
Премиерата се е състояла в голямата зала на Кьолнското радио (WDR (Westdeutscher Rundfunk) Köln). Двойният компакдиск е продуциран от известния лейбъл CPO Records.
Двойният компактдиск съдържа всички произведения за четири ръце и за две пиана, създадени от Сергей Рахманинов. Това е първият интеграл в световен мащаб, съобщават медии. И не пропускат да допълнят, че …е изпълнен с дълбоко проникновение и изящен артистизъм, присъщи на всичко, което познаваме от двамата изпълнители.
У нас познаваме двамата изпълнители и с диска им Czerny &Max Bruch – Concertos for Piano Duo & Orchestra с оркестър „Генезис“ на Йордан Камджалов и Симфоничния оркестър на БНР. Дискът идва след наградата Echo Klassik 2017.
Тази награда е изключително признание в света на класическата музика. Наричана е музикален Оскар. По подобие на световноизвестните награди, раздавани от Американската академия за киноизкуство.
Музикантите получават изключително признание за компактидска си Бела Барток и Виктор Бабин – Концерти за две пиана. Наградата е в категорията „Запис на концерти от XX/XXI век“.
Отличеният компактдиск е осъществен от български екип. При реализацията му участват Симфоничният оркестър на БНР с диригент Йордан Камджалов.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”