ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Григор Димитров тренира в Америка и се занимава с благотворителност

28 април 2020

 

И сега какво? Границите затворени, самолети не летят, избори се отлагат…
От екрана на телевизора умоляват #СедиСиВкъщи. Най-важното послание.
Някога беше различно. Пак имаше послания, предложени по TV. Без връзка с конкретно предаване. Така се искаше солидарност и съпричастност с конкретна благородна кауза. През TV.
И този телевизионен зрител, който от фотьойла вкъщи посягаше към GSM-а, и даряваше реално по лев за конкретна кауза, беше част от просветеното мнозинство солидарни граждани.
Паралелно хиляди се развличаха да кликват запо левче в някакъв развлекателен формат, предлаган пак по конкретна TV, съпричастни не, ами „уловени” в мрежата му: кой от любимците как се представя…
Сега изпълненията от театралната сцена се пренесоха в Интернет. Същото ли е? За Актьорите – едва ли. Как се играе пред празна зала!
Няма ги „на живо” от мястото на събитието нито тенисисти, нито музиканти, които да ни доставят сладострастното изживяване. Надяваме се да е така до време.
До време…Впрочем, има ги звездите. Имат разум. Имат самочувствие. Имат идеи.
В тези тежки времена се развиват най-видимо два типа дейности: поддържа се(спортна) форма, предлагат се(виртуални) спектакли.
Тези, които са на първата линия в сложната битка с коронавируса, са героите на деня. Лекари и медицински сестри печелят признание и всеобща любов.  
И няма как да не е така. Не само защото те благородно се трудят. А защото най-много рискуват в контакт със заразата.
В дни на страх и спряло време към медиците летят аплодисменти от балконите. В Западна Европа. И в Източна Европа.
Самоизолацията не е самозатваряне в страх и стрес. Но времето минава. Спрялото време се проточва. И напрежението се покачва. Как ще се излезе от ситуацията?
Най-голямата българска звезда в световния спорт през последните години Григор Димитров се прояви и в двете посоки: поддържа форма, изповядва благотворителност.
През март тенисистът остана в Индиън Уелс. Там трябваше да изиграе Мастърс. А той падна от календара. Отказани бяха всички турнири до юни.
Тенисистът не замина стремглаво към Европа. Реши да тренира на място, в Америка, за да държи форма.
В Америка Григор тренира близо до своя приятел и директор на турнира в Индиън Уелс днес Томи Хаас. С него е и новият му треньор Крис Гро.
Звездата признава, че иска да кара сърф. Имал шанс да го прави в Лос Анжелис. И е неприятно, ако в момента не се получава и това.
Във всяко нещо има риск, аз обичам да съм навън, търсач на лятото, както казваме в тениса”, изповядва пред  медия Григор.
Остава позитивно настроен. И деен. Прибавя:”Сега не правя нещата, които искам, но с времето ще мога все повече”.
Обърнал е поглед към България. Направил е дарение за болницата в Хасково. Става дума за апаратура.
Излиза от ситуацията с чест. Пояснява ни как минават дните. „Играем баскетбол, разхождаме се в планината наблизо, имаме тенис корт, което е голяма привилегия. Гледаме да стоим далече от другите хора и винаги спазваме дистанция”.
Звездата става рано сутрин. Държи на ритъма. Задължително кафе. Разговор с роднините. Упражнения, тичане, тенис…
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”