ПОСТИЖЕНИЯ

Изключителният цигулар Веско Ешкенази на 50

15 април 2020

 

Той силно обича България. Завръща се тук с програми и проекти. Като всеки музикант е немногословен. Отдаден е на изкуството.
Виртуозът Веско Ешкенази е от тези големи музиканти, които уважават публиката и се раздават на сцената. В София му е връчена специална награда „Почетен гражданин”.
„За мен София е не само роден град. Тя е притегателна сила. Връщала ме у нас през годините”, казва цигуларят.
Някои музиканти планират „прозорец”, за да отскочат и в родината. Календарът им е наситен. Те са звезди в чужбина. При него е различно.
Всяка година той е на родна сцена. Меломаните не успяват за забравят програмите, които предлага, нито концертите, в които участва.
Веско Ешкенази е един от най-успешните български цигулари. Неговата блестяща кариера на солист, камерен музикант и концертмайстор се развива над 30 години на най-престижните сцени по цял свят, ни припомнят издания.
От много години музикантът живее и работи в Амстердам. Концертмайстор е в световно известния амстердамски оркестър „Концертгебау”.
През 2020 година той е тук, в България, за да изнесе в София концерт, посветен своите 50 години. Планира да излезе на сцена с приятели.
Меломаните очакват срещата както с него, така и с други известни имена на музикалната сцена – Людмил Ангелов, Миро, Дони Милев, Люси Дяковска и т.н. Оркестъра ще дирижира брат му – Максим Ешкенази. И това е само началото…Предстои му концертно турне по страната.
За Веско Ескенази Людмил Ангелов е не само приятел. Той е от знаковете партньори в кариерата му. Музикантите са създали проект в България. Записали са заедно компактдиск.
Людмил Ангелов и Веско Ешкенази посвещават проект на аржентинското танго. Съвместната им дейност са запомнящи се концерти. Преминали са с голям успех сред публиката.
Пред репортер музикантът признава, че е космополит, но обича България, София, с много нейни кътчета.
В устата на някой друг музикант подобно признание може да звучи странно или дори противоречиво, но при него не е така. Нали завръщането му е непрекъснато свързано с концертни изяви тук.
Цигулката му е звучала в не един и два български града. В Плевен, София и Добрич е представял „Годишните времена” на Вивалди. Представял е и Оскар Пиацола като солист.
Питат го за избора му да предложи на публиката необичайна програма - в един концерт да съчетае „Годишните времена” на Вивалди и Пиацола. Музикантът отговаря, че това му е любима програма със струнен оркестър.
Бързо научих и четирите времена на Пиацола”, обяснява Ешкенази. „Планирах да изпълнявам - беше преди 4-5 години - двете творби по този начин, като се редуват.
Концертът  започва с "Пролет" от Вивалди. След това музикантите свирят"Лято" от Пиацола, след това "Лято" от Вивалди, "Есен" от Пиацола и така нататък. Концертът завършва  с "Пролет" на Пиацола.
За музиката на Вивалди той казва: „Тази музика ме прави щастлив”. Затова избира да я изпълнява заедно с музикантите от Плевенската филхармония.
Извън музиката искам да кажа, че всичко е музика на практика! Ако се замислим всичко около нас е музика, само трябва да я намерим”, разяснява музикантът.
Сам си задава въпроса: „Какво получаваме ние като слушатели?” И отговаря на него така: „ Като слушатели ние получаваме направо в нашата душа една много дълбока, трогателна, романтична и смислена музика.
Отворен е за контакт с хората в концертните зали. В концерта той представя произведение, което го прави щастлив. И иска и хората да споделят с него тази емоция.
Веско Ешкенази свири на цигулка „Гуарнери дел Джезу”. Произведена е през 1738 г. Предоставена му е от фондация към Дойче Банк, Амстердам.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
 
Концертът, който трябваше да се състои на 17 март в НДК, е пренесен за 4 юни.
Концертно турне през 2020. Предварителна програма
Велико Търново на 21 април, Шумен – 22 април, Асеновград – 24 април, Хасково – 29  май, Русе – 1 юни, Панагюрище – 3 юни, Ямбол – 4 юни, на откритите морски летни сцени в Бургас – 3 юли и Варна – 4 юли. През есента обиколката продължава в Плевен на 8 октомври, Добрич – 9 октомври, Пловдив – 13 октомври и Стара Загора – 15 октомври.