КАЛЕЙДОСКОП

Събират средства за деца с увреждания в Лондон

22 януари 2020

 

За пореден път на 11 декември 2019 година вратите на Българското посолство в Лондон ще бъдат отворени за всички желаещи да вземат участие в ежегодното коледно парти на фондация „Приятели на България. Инициативата е подкрепена от Българското посолство и Българския културен институт в Лондон. 
 
По време на партито ще се проведе благотворителна разпродажба на картички, изработени от учениците в българското училище „Иван Станчов“ към Посолството на България в Лондон. С набраните средства ще се подпомогне дейността на рехабилитационен център „Карин дом“ във Варна, който е основан от експосланика Иван Станчов.
 
Програмата на коледното тържество включва български фолклор в изпълнение на Лондонски български хор, изпълнения на талантливата Ивелина Цонева, а също и пресъздаване на уникалния български обичай „Кукери“. Това е още една възможност чуждестранните приятели на България и нашите сънародници да усетят самобитната българска енергия, прогонваща злите сили и разчистваща пътя към доброто. По време на вечерта ще се проведе и тих търг с тайно наддаване, като събраните средства ще бъдат предоставени в полза на деца с увреждания в България.
 
Благотворителната традиция, установена в ежегодната дейност на Българското посолство в Лондон, започва благодарение на Фондация „Приятели на България“, която подпомага правата на български деца с увреждания и в неравностойно положение. Тя е основана от експосланик Иван Станчов. Негов последовател и поддръжник на българската кауза е и Джон Бризби, носител на наградата на Министерството на културата на България за 2015 година. Връзката на господин Бризби със страната ни се корени в историята на неговия род, излъчил видни политически личности през годините – неговите прадядовци Тодор Бурмов, пръв министър–председател на България, доктор Стоян Данев, председател на няколко правителства, и Константин Хаджикалчев, банкер, филантроп, първият българин, установил контакт с принц Фердинанд Сакскобургготски. Подобно на своите предци Джон Бризби безкористно работи в полза на България и развива благотворителна дейност там повече от двадесет и пет години. Постоянна подкрепа в неговото благородно начинание оказва и съпругата му, доктор Клер Бризби, също носителка на наградата на Министерството на културата на България за 2015 година. Тя възприема България като свой втори дом и вярва, че с обща, активна дейност положението на много деца със здравословни и социални проблеми може да бъде облекчено и подобрено. В потвърждение на тази нейна увереност са обединените усилия на много хора, съмишленици и благотворители, които отдават енергия и средства в името на благотворителността. Защото твърдо вярват, че тяхната безкористност ще се окаже вдъхновение и за други. Не само по Коледа, а винаги, защото всяко време е подходящо за човещина и доброта!
 

Автор: Здравка Владова – Момчева, Лондон