КАЛЕЙДОСКОП

Изложба и филм в провинция Буенос Айрес

15 юни 2017

 

 
 
В рамките на Седмицата на българската култура в град Берисо, провинция Буенос Айрес, се състоя прожекция на филма „Солунските чудотворци”. Филмът е създаден от Ася Иванова и инж. Иван Цанков от Гражданска асоциация „Българите” - Буенос Айрес.
 
Инициативата се проведе в сътрудничество с българското културно дружество „Иван Вазов” – Берисо, провнция Буенос Айрес.
 
Показаният филм е киноразказ за живота на светите равноапостоли Кирил и Методий и историята на създаването на нашата азбука.
 
Прожекцията предизвика възторга на публиката, който пролича по просълзените от вълнение и национална гордост очи. Филмът бе гледан от четвърто поколение аржентинци с български корени.
 
Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ представи и изложбата „Светите равноапостоли Кирил и Методий и българо-византийско културно общение“. Експозицията е на Държавната агенция за българите в чужбина.
 
Експозицията разказва за мисията на Светите братя и акцентира върху делото на учениците им. Разкрива приноса на България към духовността и за историческото развитие на славянските народи, както и за цялата европейска цивилизация.
 
В информация, предоставена  от г-жа Ася Иванова, председател на Гражданска асоциация “Българите в Аржентина” – Буенос Айрес.