КАЛЕЙДОСКОП

Българска духовност в Буенос Айрес

08 юни 2017

 

Светлият български празник – 24 май беше честван в аржентинската столица в рамките на Седмицата на българската култура. В тази проява учасваха няколко сдружения на сънародниците в Аржентина. Представени бяха създадени филми и изготвени изложби, посветени на българската духовност и български творци в Аржентина.
 
Началото беше дадено с премиерата на документалния филм „Сърце като птица“, състояла се  в Културния дом на провинция Чако в Буенос Айрес. Филмът представя живота и делото на най-известния поет от български произход – Марио Несторофф.
 
Въпреки краткия си жизнен път, той оставя дълбока следа в съзнанието на поколенията. С годините се утвърждава като легенда в родния си край, който възпява с огромна любов и привързаност.
 
За тази емблематична за Чако фигура днес са издигнати множество монументи, на негово име се провеждат литературни конкурси, а част от стиховете му са текстове на песни на известни аржентински музиканти. За сънародниците ни в Чако, където е най-голямата от българските общности в Аржентина, личността на Марио Несторофф е обект на изключително уважение.
 
Кинотворбата на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ е първата, създадена за този поет. Представянето й беше отбелязано с редица публикации в медиите и интервюта с авторите на филма Ася Иванова и инж. Иван Цанков.
 
В знак на почит към българските корени на поета, Асоциацията подреди в салона на Културния дом своята изложба „Открий България., Изложбата представя нашата Родина чрез информационни пана и многобройни експонати – национални шевици, православни икони, битова керамика и пирографирани изделия от дърво.
 
Информацията е предоставена от г-жа Ася Иванова, председател на Гражданска асоциация “Българите в Аржентина” – Буенос Айрес.