КАЛЕЙДОСКОП

При българите в Лондон. Контакти между приятели

13 април 2017

 

 
Патронен празник на Българско училище „Иван Станчов“ към Посолството на България
 в гр. Лондон, Великобритания
 
Има дни, в които празникът, познанието и признанието за достойните личности се преплитат. Свикнали да доказваме себе си, често забравяме, че други преди нас са постигнали много. И са ни завещали наследство, от което да черпим пример и благородство. Затова и уважението, което им дължим трябва да премине първо през сърцето, преди да докосне разума и да задвижи желанието ни да успяваме в името на своите каузи. Не заради себе си. А заради простата истина, че пътеката се превръща в път, когато е извървяна от мнозина …
 
Така беше и с нас днес, 1ви април, 2017 година, когато заедно с нашите гости от Първа английска гимназия , София, се срещнахме в класната стая на Българско училище „Иван Станчов“ към Посолството на Република България, Лондон. Това, което ни събра, не беше единствено радостта от подновяването на контакта между нашите две училища, а и установяването на нова традиция, с която на тази дата вече всяка година ще празнуваме рождения ден на своя патрон – филантропа, дипломата и големия българин Иван Станчов.
 
Да честваш примера на един съвременен възрожденец е привилегия, отредена на малцина. Затова ние решихме да споделим идеите и делата му чрез неговите собствени думи, събрани в презентация , съставена по интервю, дадено от господин Станчов в българската преса. Ученичките от девети и десети клас Виолета Колева и Ирен Тенева представиха нашия патрон по нетрадиционен начин. Не чрез сухи факти или изреждане на заслугите му. А посредством собствените му възгледи за всичко, което е направил за България, която винаги е била най-голямата му любов. Бяхме щастливи, че на нашия празник присъства и евродепутатът Петър Курумбашев.    Заедно с другите ни гости, той участва в това повторно запознаване с личността на Иван Станчов, така както е най-добре да се докоснеш до някого – чрез осмисляне на собственото му слово, преплетено с емоцията, че всички сме заедно именно на неговия рожден ден.
 
„Иван Станчов е един съвременен апостол“, започна обръщението си към учениците господин Курумбашев, преди да им разкаже за своята работа като депутат в Европейския парламент. Интересът към него от страна на децата беше голям. Зададоха му въпроси, които вълнуват както тяхното, така и нашето бъдеще тук на Острова, в България и по света.
Госпожа Снежина Мечева оповести голямата победа на нашите сънародници отвъд океана, които вече се радват на възможността децата им да полагат изпити по български език, признат като част от програмата за двуезичност в училищата на щатите Вашингтон и Илинойс, САЩ . Тя връчи на господин Курумбашев нашата петиция , чрез която се надяваме да получим подкрепа от Европейския парламент в полза на българския език на континента и тук, във Великобритания. Някак примерът на Иван Станчов, който след близо шестдесет години изгнание и изолация от Родината, успява не само да се завърне, но и да работи за нея, ни обнадеждава да продължаваме. Да настояваме. Да убеждаваме. Да печелим привърженици. Да не се отказваме. Да можем и постигаме отвъд настоящите обстоятелства в името на бъдещето си, което въпреки всичко зависи и от самите нас.
 
Ентусиазмът, с който нашите гости от Първа английска гимназия ни подкрепиха още повече повиши настроението от срещата. Чрез тях, в сърцето на Лондон, България ни беше изпроводила подаръци – битови кукли в прекрасни стилизирани народни носии, книги, бонбони и една песен.
 
Когато се снимахме за довиждане в двора на училището, очарователната Божена от София запя с онзи толкова истински тембър, в който можеш да разпознаеш само себе си и своите. И не за пръв път ни обхвана онова невидимо чувство за общност, чрез което разбираш, че родината е там, където я основеш – чрез езика, единението и празниците си. И чрез честното име на един достоен българин, който ни завещава да го продължим с идеи и дела , докато пътеката ни се превърне в път. За да могат по него да вървят и други .
 
Здравка Владова - Момчева, преподавателка по български език и литература, Българско училище „Иван Станчов“ към Посолството на България, Лондон, Великобритания