КАЛЕЙДОСКОП

Български талант в Аржентина

13 април 2017

 

 
Осмото чудо“ - това е заглавието на една от картините на български художник, заселил се в Аржентина. Наистина, беше нещо като чудо, когато открихме този наш сънародник, отдал се на изкуството в тази част на света. Но такава е целта, която си е поставила Гражданска асоциация “Българите в Аржентина”. Чрез своята кампания “Открий български талант” да издирва творци-съотечественици в Латинска Америка и да ги популяризира не само сред българската общност тук, но и в България. Правим това главно чрез програмата на нашето интернет радио "Моята България". Предаванията ни са на испански език, а причината е, че по-голямата част от българската диаспора в Аржентина се състои от наследници на български емигранти, които не владеят нашия език. Другата причина е желанието ни да разпространяваме тази информация във всички испаноговорящи страни.
 
Тихомир Курдов, на когото посветихме специално радиопредаване, е намерил своето поприще в областта на абстрактната живопис. Роден е в старопрестолния град Велико Търново през 1967. Едва 14 годишен влиза с конкурс в Училището за приложни изкуства и интериорен дизайн в Трявна. Години след завършването му кандидатства в Националната художествена академия в София. Успява да се класира и я завършва успешно, получавайки званието магистър, със специалност дърворезба. Работи като дизайнер, проектира и изработва мебели с дърворезба, прилагайки техника за позлата на орнаментите. Освен това работи с бронз и стъкло.
 
В град Кордоба, Аржентина живее от 2003 година. Провеждал е многобройни курсове по дърворезба в различни градове на тази аржентинска провинция, а от 2005 година провежда и курсове по стъклопис (vitreaux) в културния център на град Алиенде, провинция Кордоба.
 
2013 година се оказва повратна в живота и творчеството му. Успява да осъзнае, че е роден за художник, а не за скулптор. Започва да рисува със синтетични бои, използвайки спрей или четка, създавайки картини с голям и среден формат, първоначално върху дърво, а впоследствие и върху платно. Характерно за творенията му е влиянието, което те оказват върху зрителя. Движение, ритъм, енергия, текстура, цветове, емоция, са основните съставки, които търси в абстрактните си творби. Понастоящем рисува с акрилни бои, смесвайки различни материали, за да постигне онзи осезаем ефект на допир в платната си. Или както той сам казва: “…използвам техники от зидарията, за да изразя чувства”.
 
Тихомир Курдов има реализирани множество изложби в България, Русия и Аржентина. Негови произведения са собственост на частни и корпоративни колекции от България, Русия, САЩ, Сърбия, Аржентина. От 1997 до 2016 година участва в множество различни изложби в България и Аржентина.
 
Дейността на творците - писатели, художници, музиканти, театрални дейци и артисти - българи или с български корени, живеещи в Латинска Америка, е сериозна част от съвременния живот. Бихме искали чрез кампанията „Открий български талант“, като българи в чужбина, да дадем своя принос за българската култура, да помогнем да бъде България по-известна по света, защото сме твърдо убедени, че има с какво.
 
Информацията е изпратена от г-жа Ася Иванова, председател на Гражданска асоциация “Българите в Аржентина” - Буенос Айрес.