КАЛЕЙДОСКОП

В Аржентина с поглед към Антарктида

14 декември 2016

 

 
Радиопредаване в Аржентина, посветено на българската антарктическа мисия
 
Интернет радио „Моята България“ - радиото на българите в Аржентина, излъчващо от Буенос Айрес, посвети едночасова програма на полярната ни база в Антарктида, нейните обитатели и тяхната дейност на ледения континент. Емисията е посветена на 25-тата юбилейна експедиция, която стартира неотдавна и отбелязва Световния ден на Антарктида - 1 декември.
 
Със своята база „Свети Климент Охридски“, намираща се на остров Ливингстън, България е една от 29-те страни, стъпили на четвъртия по големина континент. Както беше подчертано в предаването, нашите учени работят в базата по своите изследвания в различни области на науката. Търсят решение на проблема с климатичните промени, изучават представителите на флората и фауната, приспособили се да живеят при екстремни условия и събират информация за природните ресурси, които ще бъдат използвани в бъдеще. За тях Антарктида е нещо като „лаборатория под открито небе“ и изследванията им дават своя научен принос за цялото човечество.
 
В предаването може да се чуе и професор Христо Пимпирев, председател-учредител на Българския антарктически институт. В отговор на въпросите на водещата Ася Иванова в интервю, дадено по телефона за слушателите на интернет радио „Моята България“, доайенът на българската антарктическа програма сподели какво означава присъствието на България в Антарктида. Разказа интересни подробности за юбилейната антарктическа експедиция и очакванията от нея. Описа картинно живота в полярния дом и разкри някои от бъдещите си планове във връзка с очакваното в началото на следващата година пътуване през Буенос Айрес към базата.
 
Накрая на интервюто професорът изрази възхищението си от нашата общност в Аржентина, която той добре познава, за това как поддържа българския си дух и съхранява корените си.
 
В излъченото радиопредаване Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“, създател на интернет радио „Моята България“, приветства българските полярни изследователи за трудната и отговорна работа, която изпълняват на ледения континент и им пожела успех в тяхната благородна мисия.
 
Информацията е изпратена от г-жа Аксиния Иванова, председател на Гражданска асоциация “Българите в Аржентина” - Буенос Айрес.    
 
Снимка: проф.Пимпирев