КАЛЕЙДОСКОП

Българската култура и духовност, представени в Буенос Айрес

01 ноември 2016

 

Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ представи на широката общественост в аржентинската столица своята изложба „Открий България“. Експозицията цели да покаже живота и културата на един от най-старите народи на Източна Европа и да представи нашата Родина в латиноамериканската страна.
 
Културното събитие, чието официално откриване се състоя на 15.10.2016 год., се проведе под патронажа на българското посолство и беше организирано с подкрепата на правителството на автономния град Буенос Айрес и корпорация „Буенос Айрес Юг“. Присъстваха българският консул г-н Валентин Бабов, г-н Алберто Бенито – директор на корпорация „Буенос Айрес Юг“, г-жа Ева Пиколо – „Връзки с обществеността“ на корпорацията и г-н Алфредо Позоли – директор на Художествената галерия „Буенос Айрес Юг“, където беше подредена експозицията. Между присъстващите бяха и представители на Аржентино-българската фондация, както и на Българското културно дружество „Иван Вазов” от град Берисо.
 
Изложбата е направена с любов и уважение към културата на нашата страна, към нейното наследство, с желанието да бъдат представени разнообразните й богатства. Състои се от няколко раздела, в които нейните автори – Аксиния Иванова и инж. Иван Цанков са се постарали да разкрият възможно най-изчерпателно великолепието на българската национална култура.
 
В центъра на експозицията са 12 тематични пана, всяко от които разкрива определен аспект на България – природни дадености, историческо наследство, традиции и обичаи, известни личности, фолклор, национална кухня и т.н. Следващият раздел обхваща битовата тъкан, с характерните покривки, шевици и бродерии, изумяващи с многообразието на мотивите, вплетени в тях. В раздела, посветен на иконописта, има икони от различни школи, представящи каноните на православното християнско изкуство. Не липсва традиционната керамика, като един от най-старите художествени занаяти по българските земи. Впечатляваща е и сбирката от разнообразни пирографирани изделия от дърво. В изложбата присъства съвременна българска живопис, демонстрирана с образци на картините на софийския художник Верде, творящ в областта на модерното изкуство.
 
Но най-голям интерес предизвика колекцията от български национални костюми. Те бяха представени по твърде оригинален начин при официалното откриване на изложбата. Облечени в носиите, група младежи се смесиха с присъстващите и предизвикаха техния интерес и нескривано възхищение към тези толкова оригинални, живописни и богати на орнаменти облекла.
 
Изненадата на публиката не свърши до тук. Младежите представиха и една важна част от българския фолклор – народните танци. Въпреки че не са изучавали това изкуство в български школи, и без да са професионалисти, те много умело се справяха със стъпките на нашенските танци. Трябва да се подчертае, че по-голямата част от тези ентусиасти нямат български произход.
Веднъж запленени от темпераментните ритми на родния фолклор, те вече играят с огромно желание и пълното съзнание, че популяризират колоритната българска култура в Аржентина.
 
Тържеството при откриването на изложбата беше съпроводено от коктейл, даден в чест на България от любезните аржентински домакини. 
 
Изложбата „Открий България“, показваща нашата Родина, дава само една приблизителна картина на България в действителност.
Направена е с благородната цел да представи Отечеството ни на аржентинската публика, да събуди националната гордост в сънародниците ни от българската диаспора тук и да спомогне страната ни да стане по-позната, по-разбираема и популярна на латиноамериканския континент.
 
Информацията е изпратена от г-жа Аксиния Иванова, председател на Гражданска асоциация “Българите в Аржентина” - Буенос Айрес.