КАЛЕЙДОСКОП

Кампанията „Открий български талант” в Аржентина

19 септември 2016

 

Кампанията „Открий български талант” в Аржентина, представена на българска земя
 
Гражданска асоциация „Българите в Аржентина” представи в София своята кампания, целта на която е да се открият и популяризират творци от различни области на културата, с български произход, от Аржентина и други страни на Латинска Америка, за да се приобщят към лоното на нашата култура.
 
Изявата се състоя в „Американският център” на Столична библиотека, под патронажа на Кмета на София – госпожа Йорданка Фандъкова, с любезната подкрепа на посолството на Република Аржентина в София. Водещ на срещата беше г-жа Марина Василева, бивш консул на България в Аржентина.
 
В началото г-жа Ася Иванова, председател на Гражданска асоциация “Българите в Аржентина” представи с кратка видео презентация дейността на организацията от Буенос Айрес, както и същността на кампанията „Открий български талант”. Разказа как се е стигнало до идеята за издирването на талантливи сънародници и спомена имената и дейността на тези от тях, които са вече популяризирани чрез инициативата. Изтъкна възможностите на асоциацията да провежда кампанията чрез своите медии – информационния си портал и най-вече интернет радио „Моята България“, излъчващо емисиите си на испански език за целия испаноговорящ свят.
 
След това литературният критик и член на Съюза на писателите г-н Георги Николов престави своето експозе за състоянието на литературния живот на българската диаспора зад граница и в частност – за българските творци от Латиноамериканския континент. Г-н Николов е сътрудник на асоциацията в България и с негова помощ бяха публикувани редица материали, свързани с кампанията, в различни печатни и електронни издания.
 
Поздравителен адрес за инициаторите на кампанията „Открий български талант” от името на г-н Димитър Владимиров, заместник-председател на Държавната агенция за българите в чужбина прочете г-н Димитър Карарусинов – държавен експерт в агенцията.
 
А писателят Никола Инджов увлекателно потопи публиката в своите спомени от пребиваването си в Аржентина и първите срещи с творчеството на Марио Несторофф – аржентинският поет с български корени, избран да бъде представен на публиката на тази среща. Г-н Инджов, като пръв преводач на поезията на Несторофф, рецитира избрани стихове на поета.
 
Вълнуващ прочит на емблематичната поема „Песен за Чако“ направи и г-жа Василева, която, както и автора Марио Нестороф, е родена в същата провинция.
 
Накрая се състоя премиерата на документалния филм „Сърце като птица“, разказващ за този наш сънародник. Тридесетминутната кинотворба въвежда зрителя в историята на емиграцията в Аржентина, като поставя акцент на българската емиграция в тази страна. Представя българската общност в родния край на поета и преминава в разказ за жизнения му път. Приживе той не издава книга и е малко известен със стиховете си. Но след смъртта му неговата поезия е оценена подобаващо и заема достойно място в културата на Аржентина. А в последно време, благодарение на усилията на сънародници, сред които и Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“, творчеството на Марио Несторофф става все по-известно и в България.
 
На финала на филма създателите на киноразказа „Сърце като птица“ – Ася Иванова и Иван Цанков, бяха възнаградени от горещите аплодисменти на публиката.
 
Вълнуващата среща завърши с малък, изискан коктейл, организиран за гостите на мероприятието от родолюбиви българи.
 
Информацията е изпратена от г-жа Ася Иванова, председател на Гражданска асоциация “Българите в Аржентина” – Буенос Айрес.