КАЛЕЙДОСКОП

Радиопредаване за писателя Никола Инджов в Аржентина

24 август 2016

 

 
Приносът на писателя Никола Инджов към българската култура е неоспорим.  Изтъкнатият литературен деятел получи награда от Съюза на писателитеза цялостно творчество и принос към българската литература и по случай 80-годишния си юбилей.
 
Писателят е свързан твърде тясно с латиноамериканската култура. По тази причина създаденото от Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ - Буенос Айрес,интернет радио „Моята България“ посвети едночасово предаване на твореца, в което беше включено интервюто, което г-жа Ася Иванова - председател на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ взе от писателя. Въпросите към твореца бяха предложени от нашия сътрудник в България, литературния критик Георги Николов - член на Съюза на писателите.
 
В отговорите си за интервюто г-н Инджов разказа на слушателите на интернет радиото за тази част от живота и творчеството си, които засягат Латинска Америка - своите пребивавания там и незабравимите спомени от срещи с известни писатели и журналисти от испаноговорящия свят.
 
На въпроса какъв дял от неговата човешка и творческа биография заема Аржентина, писателят се отдаде на спомените си за тази страна и нейните хора. Или, както се изрази поетично за нея: „…Никъде, в никоя друга страна на света, не бях се почувствал така сроден с природата и психологията, която нощем е толкова просторна, че само чувството за необята може да оцени малко по-късно самотата и теснотията на кобния час, когато човек остане сам със себе си, нераздвоен, току-що пял, току-що плакал…
 
Писателят говори и за „аржентинския“ дял в българската литература - плеядата творци с българска кръв от латиноамериканската страна, както и за усилията в последно време за тяхното популяризиране. Г-н Инджов заяви, че приема присърце, като народополезна цел кампанията „Открий български талант“, подета от Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ за разкриване и представяне на творци-българи или от български произход от региона на Латинска Америка, изявяващи се в различни области на изкуството. В тази връзка разказа по какъв начин се е „запознал“ с личността и творчеството на поета Марио Несторов. Като пръв негов преводач, цитира части от стихове на „певеца на Чако“, както е наречен още приживе този „…понякога непредвидим, постоянно необичаен и почти неразбираем човек“.
 
Накрая на пространното си интервю изтъкнатият творец заяви на екипа на интернет радио „Моята България“: „Бих ви пожелал да вървите по пътя, който сте избрали. Не сте сами в този път. Повече спътници към целите, които сте си поставили. Успех!
 
Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“, чрез своето интернет радио „Моята България“ се е насочила към разпространяването на българската култура в Аржентина. По този начин организацията от Буенос Айрес продължава изграждането на мостове между културите на Стария и Новия свят. 
 
Информацията е изпратена от г-жа Ася Иванова, председател на Гражданска асоциация “Българите в Аржентина” - Буенос Айрес.