ПОСТИЖЕНИЯ

Кристо в Италия

20 юни 2016

 

220 000 полиетиленови кубове с висока плътност са сглобени като мозайка помежду си. Покрити са с оранжево-жълт плат.
Настана денят „Х”, когато инсталацията "Плаващите кейове" на големия модернист Кристо е реалност в Италия.
Туристи от всички направления – тръгвайте към Италия. Предстои Разходка, но се с лодка, а „по вода”.
3 км. ви се предлага да преодолеете с Дух, пардон, по Мост, виртуален мост. Предлага ви се да попаднете в друга реалност.
Мостът  в същото време е реален. Изграден над италианското езеро Изео. И е комплексна система от кубове от полипропилен.
Кубовете са закотвени на дъното на езерото. Потребителят, туристът – не е „закотвен” в концепция и ограничен в преживяването.
От 18 юни до 3 юли в Италия любителите на прекрасното, екстравагантното, любителите на италианското кино и изкуство, почитателите на Изживяването няма как да не са на вълната: Кристо.
Кой е Кристо? Изключителен български творец, който присъства в световни енциклопедии на модерното изкуство, се посочва някъде из медии.
Land Art творец, който трудно се поддава на класификация, на естетическо „разфасоване”.
Насред езерото Изео Кристо дарява Консуматора с Изумнение, с Чудо, с Просветление. Сложни за изясняване, но сякаш и бленувани/жадувани моменти и за Консуматора.
Кристо не прави „затворено” изкуство, достъпно само за ВИП персони от гилдията. Държи инсталациите му да са отворени за „контакт”, отворени към хората.
Артистът желае и разчита на този контакт. Очаква се туристически „бум”, наплив от над 500 000 към Изео и Италия. Защо не?
Защото това, което прави Кристо, се изживява. Неговото произведение на изкуството не е картина или скулптура.
С изкуството, което предлага, Кристо сякаш те кани да си откривател и изследовател на самия себе си и на природата.
В живота  може да си комформист/бунтар/меланхолик/романтик - без значение. По Моста на Кристо си в ново измерение. Предстои ти Приключение.
Кристо е създател на „Опакованият Рахстаг” в Берлин и на „Портите” в Сентрал Парк в Ню Йорк.
Световноизвестният артист е роден в Габрово. Учил е в Националната художествена академия. Напуснал България в края на 50-те , но носи със себе си знака „роден в България”.
Повече от всичко творецът обича свободата и не приема самоограничението или самоцензурирането в проекти или естетика, която изповядва.
Кристо ще каже: Този проект е на „абсолютната и немислима свобода”.
Проектът преди време бил предназначен за друго място. Проектите на Кристо се реализират там, където условията и ситуацията позволяват.
Самофинансирането е в основата на проектите на Кристо. Парите артистът осигурява чрез продажбата на негови произведения.
„Плаващите кейове” са обявени от туристическия справочник „Лоунли планет” за една от атракциите на 2016, които не трябва да се пропуснат.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”