КАЛЕЙДОСКОП

Българска култура и духовност представят в Уругвай

10 юни 2016

 

В навечерието на 24-ти май Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ осъществи честване на Празника на Българската култура и славянската писменост с тридневно посещение в Монтевидео. Програмата включваше:
- запознаване с кампанията, лансирана неотдавна от Асоциацията под името „Открий български талант“, чиято цел е да издирва съотечественици-творци в Латинска Америка и да ги прави популярни с работата, творбите и живота им не само сред българската диаспора в чужбина, но и в Родината;
- представяне на изложбата „Открий България“ - нашата прекрасна страна, отразена в 12 тематични платна, всяко от които разказващо за нейните природни красоти, исторически забележителности, църкви и манастири, традиции и обичаи, фолклор, известни личности, национална кухня и др. Експозицията е дело на дружеството;
- прожекция на документалния филм „Солунските чудотворци“, продуциран и реализиран от Асоциацията. Това е творба за живота и мисията на Светите братя, техния път в разпространението на нашата азбука, последователите и учениците им, влиянието на създаденото от тях върху България и отражението върху европейската култура.
 
Събитието се проведе в залата на хотел „Америка“, намиращ в сърцето на Монтевидео, в административния и културен център на града. 
 
Представителите на дружеството от Буенос Айрес не за пръв път посещават уругвайската столица с подобни начинания. Този път целта на Асоциацията беше по-обхватна,: не само да поддържа националното съзнание сред българите там, но и да представи България и нейната култура сред уругвайската общественост. Оказа се, че интерес за това не липсва.
 
Както каза един от гостите - г-н Алберто Маркес, професор в Университета на Монтевидео, чиято любознателност към историята на България и нейната култура е твърде задълбочена, такива прояви са нещо като мост между културите на два континента. Професорът изяви желание за в бъдеще връзките между дружеството ни и Университета да се задълбочат, да се развият в нови направления и покани Асоциацията да организира в най-близко бъдеще следващо мероприятие, свързано с българската култура.
 
Особено ценно за нас беше присъствието на доайена на българската диаспора в Уругвай - д-р Алфонс Емануилофф - Макс. На отправената му покана да даде интервю за медията на Асоциацията - интернет радио „Моята България“, д-р Макс се съгласи с готовност. Политологът с международна известност, автор книги на различни теми, изрази своето възхищение от дейността на организацията ни и пожела „най-доброто“ за медията. Отправи пожелание радиото да бъде централата, която излъчва своите емисии и за други страни в Латинска Америка.
 
Разбира се, не може да не се спомене за поздравлението към Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“, изпратено от Вицепрезидента на Република България, г-жа Маргарита Попова. С интерес и симпатия тя се е запознала  с инициативата на дружеството по популяризирането на творци от български произход, както и с идеята да се отбележи 24-ти май с изложба и филм за Светите братя Кирил и Методий в Уругвай. В писмото си г-жа Маргарита Попова изразява своята подкрепа за кампанията „Открий български талант“.
 
С честването в Монтевидео Гражданска асоциация “Българите в Аржентина” продължава работата си по разпространението в Латинска Америка на българската култура, духовност, празници и традиции.
 
Информацията е изпратена от г-жа Ася Иванова, председател на Гражданска асоциация “Българите в Аржентина” - Буенос Айрес.