КАЛЕЙДОСКОП

Българи в Буенос Айрес на концерт на Горан Брегович

13 май 2016

 

 
Българите в Аржентина посрещнаха Горан Брегович и сестри Радкови
 
Представители на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ присъстваха на знаменателно събитие: концерт на Горан Брегович в Буенос Айрес. Препълненият салон на „Театро Опера“ посрещна на крака световноизвестния музикант и неговия оркестър. Не за пръв път те гостуват в аржентинската столица, но чувствата на публиката към музиката на Балканите са винаги едни и същи - букет от емоции и огромно възхищение.
 
Най-вълнуваща от всичко беше срещата със солистките на състава - двете български народни певици, сестрите Людмила и Даниела Радкови, известни още като „талисманите на Горан Брегович“. Заради техните невероятни гласове бяха дошли доста сънародници от диаспората.
 
Въпреки ограниченото си време, Людмила Радкова беше така любезна да даде специално интервю от името на дуета, за медията на Асоциацията - интернет радио „Моята България“.
 
Запитана за това как е било в началото, тя разказа за артистичната кариера, нейната и на сестра й: от музикалното училище, през работата в ансамбъла „Филип Кутев“, до срещата с Горан Брегович. Среща, предопределила по-нататъшния им път на сцената.
 
Помолена да разкрие каква е тайната на дългото сътрудничество на сръбския музикант и техния дует, певицата разкри, че главното, освен специфичните им гласове и добрата музикална подготовка е отговорното отношение към труда им, сериозността, постоянството или с една дума - професионализма.
 
Тя призна, че животът на световните сцени е хубав погледнат отстрани, но това, което не се вижда, е упорития труд и лишенията от много неща в името на работата.
 
Един от въпросите на интервюто беше защо на някои техни солови изпълнения Горан Брегович заедно с всички членове на оркестъра се изправят на крака. Г-жа Радкова поясни, че това е признание от страна на музикантите не само за гласовете и интерпретациите на двете певици, но и към българското изкуство.
 
А за това с какви чувства са приели връчването преди няколко години на Орден за заслуга за цялостно творчество от тогавашния български президент, Людмила отговори, че това неочаквано за тях признание е предизвикало голямо вълнение, но преди всичко - гордост.
 
Сестри Радкови вече бяха запознати с кампанията на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“, под името „Открий български талант“, за популяризиране на творци - българи или с български корени, от различни сфери на изкуството. Мнението на Людмила за тази инициатива е, че България има нужда от популяризиране. Съществуват таланти и те трябва да заемат своето достойно място в българската култура.
 
В края на интервюто талантливата сънародничка изрази възхищението си от създаването на интернет радио „Моята България“. Според нея, това, което прави асоциацията, е много „българско“ и пожела да се продължава в същото темпо, а радиото - да просъществува дълги години.
 
Информацията е изпратена от г-жа Ася Иванова, председател на Гражданска асоциация “Българите в Аржентина” - Буенос Айрес.